Tez No İndirme Tez Künye Durumu
285097
Bademli (Ödemiş/İzmir) örneğinde meyve fidanı yetiştiriciliğinin durumu ve sorunları / The present condition and problems of fruit nursery tree production in izmir Bademli/Odemis sample
Yazar:YEKTA ORHAN SAYDAM
Danışman: PROF. DR. SERRA HEPAKSOY
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Konu:Ziraat = Agriculture
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
96 s.
Bu çalışmada İzmir İli Ödemiş İlçesi Bademli Beldesi' ndeki meyve fidanı üreticilerinin genel özelliklerini ve sorunlarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma alanı olarak, Pirinçci, Karahayıt, Mescitli ve Çatalarmut köylerinde üretim yapan 30 üretici ve S.S. Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı 58 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Anket sorularıyla üreticilere; işletme ile ilgili (yaş, eğitim durumu, arazi varlığı vb.), fidanlıklar ile ilgili (yetiştirme teknikleri vb.), bakım işlemleri ile ilgili (sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele vb) ve pazarlamaya ilişkin sorular sorularak bilgiler toplanmıştır. Yörede meyve fidanı yetiştiriciliğine 1960' lı yılların sonunda başlanmış ve 1980' li yıllardan itibaren kooperatif ortağı üreticilerde, 2000' li yıllardan sonra da kooperatife ortak olmayan üreticiler de meyve fidanı üretici sayısında artış olduğu saptanmıştır. Meyve fidanı üretiminde sertifikalı üretime geçilmediği ve babadan kalma yöntemler ile üretimin sürdürüldüğü belirlenmiştir. Üreticilerin eğitim seviyesi düşük olup, S.S. Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarının yeni teknikleri uygulayarak gelişmelere dikkate alınarak devam ettirilmektedir. Üreticilerin elde ettikleri ürünü iç piyasada satışa sundukları saptanmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında meyve fidancılığının durumu ve önemli sorunlar ortaya konularak çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
The propose of this study was to determine the general characteristics of fruit sapling and problems of producers in Bademli, a district of Ödemiş/İzmir. Surveys were conducted with 30 producers from Pirinçci, Karahayıt, Mescitli and Çatalarmut villages and 58 producers who were partners of Bademli Agricultural Development Cooperative. Data were collected by asking questions to the producers about management (age, education, presence of land etc.), nursery (cultivation techniques etc.), plant growing (irrigation, fertilization, struggle against pest and diseases) and marketing. In this district, fruit sapling production has started at the end of 1960. An increase in the number of producers who are partners to the Cooperative since 1980s was determined and since 2000s producers who are non-cooperative partners have increased in Bademli district. Inherited production methods were still used and certificated production has not started yet. Producers from this district have low education levels and cooperative partner producers sustain their production by attempting new techniques and developments on nursery production.