Tez No İndirme Tez Künye Durumu
700771
Steerable filter in frequency domain with rose curve / Frekans bölgesinde gül eğrisi ile yönlendirilebilir filtre
Yazar:ÖMER MİNTEMUR
Danışman: PROF. DR. FATİH VEHBİ ÇELEBİ
Yer Bilgisi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Filtreler = Filters ; Frekans bölgesi = Frequency domain ; Öznitelik = Feature extraction
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2021
102 s.
Görüntü işleme alanında dijital görüntüden özellik çıkarma söz konusu alan için çok önemli bir adımdır. Dijital görüntüden özellik çıkarmak hem uzamsal hem de frekans alanında filtrelerle gerçekleştirilir. Özellikle yön söz konusu olduğunda uzamsal alanda uygun filtreyi bulmak zor bir işlemdir. Ancak, frekans alanında öznitelik çıkarmak, yön kavramı daha belirgin olduğu için çok daha rahat bir alan sağlamasıdır. Frekans alanında görüntüden özellik çıkarmak için literatürde çok sayıda yöntem önerilmiştir. Bunlardan bir tanesi Contourlet Transfrom'dur. Ancak bu metot istenilen yönde kolayca özellik çıkarma özelliğinden yoksundur. Bir başka deyişle, Contourlet Transform'da yönler sabittir. Literatürde sıkça kullanılan diğer bir yöntem ise 2D Gabor Filtresi'dir. Söz konusu filtre frekans alanında yön seçme konusunda esnek olsa da bu metodun karar verilmesi gereken çok sayıda parametresi vardır. Bu tez çalışmasında, frekans alanında Gül Eğrisi kullanılarak öznitelik çıkaran yeni bir filtre geliştirilmiştir. Geliştirilen metodun en önemli özelliklerinden birisi yön seçimidir. Bu metotla, frekans alanında yön seçiminde kolaylık sağlanmıştır. Önerilen metodun diğer bir özelliği ise parametre sayısıdır. Önerilen metot sadece üç tane, kolayca ayarlanabilir parametreye sahiptir. Önerilen metot, yüzde duygu tanıma sınıflamasında denenmiş olup, literatürde önerilen bazı metotlardan daha üstün sonuçlar elde edilmiştir.
Feature extraction in image processing area is a vital part for further processes in this area. Feature extraction from images is mainly conducted by the filters both in spatial domain and frequency domain. Finding suitable, especially when directional features are in question, in spatial domain is a difficult task. However, feature extraction in frequency domain is more flexible since directions are more obvious in this area. For feature extraction in frequency domain, several methods have been proposed and actively been in use image processing area. One of these methods is Contourlet Transform which does not offer easy direction selectivity. In other words, directions are constant in Contourlet Transform. Another widely used method is 2D Gabor Filter. Although 2D Gabor Filter has flexibility in direction selection, the method suffers from large number of parameters to decide. In this thesis study, a novel filter for feature extraction in frequency domain using Rose Curve has been proposed. One of the most important properties of the proposed method is angle selectivity. Easiness for the direction selectivity has been achieved by this method. Another property of the proposed method is the number of parameters to decide. The proposed method has only three, easily adjustable parameters. The proposed method has been evaluated on the facial expression classification problem and higher results in terms of different metrics than some of the state of the arts methods in the literature were obtained.