Tez No İndirme Tez Künye Durumu
630645
Interoperability by means of configurable connectors / Yapılandırılabilir bağlayıcılar aracılığıyla birlikte çalışabilirlik
Yazar:MUHAMMED ÇAĞRI KAYA
Danışman: PROF. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2020
129 s.
Bu tezde bileşen tabanlı yazılım geliştirme yaklaşımları için yapılandırılabilir bağlayıcı tabanlı bir yöntem sunulmaktadır. Araştırmanın odak noktası, doğrudan uyumlu olmayan parçaların tümleştirilmesi için destekleyici teknolojilerin irdelenmesidir. Bu kapsamda, sistem bileşenleri arasında birlikte çalışabilirlik sağlanırken var olan bağlayıcıları kullanmayı önceleyen ve yapılandırılmalarını basit kullanıcı arayüzleri yoluyla yapmayı kapsayan bir yaklaşım önerilmektedir. Bu yöntemle Canlı-Sanal-Yapısal benzetim sistemleri alanında Gerçek Zamanlı Sistemler için Veri Dağıtım Hizmeti (DDS) ve Yüksek Seviye Mimari (HLA) standartları arasında yapılandırılabilir bir ağ geçidi geliştirilmiştir. Son olarak, Metroloji ve kalibrasyon alanında farklı paydaşların birlikte çalışabilirliğini sağlamak için araştırmalar yapılmış ve Nesnelerin Endüstriyel İnterneti (IIoT) tabanlı bir mimari oluşturulmuştur. Yapılan akademik ve endüstriyel vaka çalışmaları önerilen yöntemlerin uygulanabilirliğini göstermektedir.
A configurable connector-based software development methodology for component-based approaches is presented. This method involves the incorporation of variability modeling capabilities into component modeling environments. The focus of this research is on supporting technologies for the combination of parts that are not directly compatible. In the scope of this research, firstly, proposals for the configurable connector paradigm are put forth, that are, achieving interoperability among system components by using existing connectors to increase reuse and customizing them through simple user interfaces. This methodology is applied to the Live-Virtual-Constructive simulation systems domain as a confıgurable gateway application between Data Distribution Service for Real-Time Systems (DDS) and High-Level Architecture (HLA) standards. Finally, interoperability of different parties are investigated for Metrology and the calibration industry, and an Industrial Internet of Things-based architecture is established. Academic and industrial case studies have been conducted for proof of concept. They show the practicality of the proposed approaches.