Tez No İndirme Tez Künye Durumu
664659
Design and optimization of a general algorithm to calculate possible states of final tables of sport competitions / Spor yarışmalarının nihai tablo durumlarının hesaplanması için genel bir algoritmanın tasarımı ve optimizasyonu
Yazar:MOUSLEM DAMKHI
Danışman: DOÇ. DR. HÜSEYİN PEHLİVAN
Yer Bilgisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Graf teori = Graf theory ; Optimizasyon = Optimization ; Turnuva = Tournament
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2021
223 s.
Belirli bir tekil dairesel sıralı turnuvadaki son pozisyonlar, turnuva katılımcılarının kazançlarını önemli ölçüde etkileyecek olan katılımcı paylarının dağılımında önemli bir rol oynayabilmektedir. Bu yüzden bir katılımcının bir turnuvanın sonundaki nihai pozisyonunu tahmin etmek son derece önemlidir. Tekil dairesel sıralı bir nihai turnuva tablosunun olası durumlarının belirlenmesi, bir katılımcının arzu edilen bir pozisyona ulaşması için hangi tablo verisinin yeterli olacağını saptamada uygun bir yol sağlayabilmektedir. Bu tezde, bir turnuva tablosunun olası son durumlarını üretmek için geri yönlü ve ileri yönlü yaklaşımlar önerilmiştir. Geri yönlü yaklaşım, bir nihai turnuva tablosunun bir durumunu üreterek başlar ve buna dayanarak bir turnuva grafı oluşturmaya çalışır. İleri yönlü yaklaşım, bir turnuva grafının oluşturulmasıyla başlar ve ardından bu grafın karşılığı olan nihai urnuva tablosu durumunu belirler. Tablonun bu durumu, katılımcı puanları azalan sıradaysa ve daha once hesaplanan durumlar arasında bulunmuyorsa, geçerli durum olarak kabul edilir. Bu tezde, her bir yaklaşımın arama uzayını optimize etmek için katılımcıların puanları ve oyun performansları ile ilgili genel kısıtlamalar önerilmiştir. Her katılımcının nihai turnuva tablosundaki pozisyonu, onun kazanabileceği en yüksek ve en düşük puanları belirlemeyi mümkün kılmaktadır. Katılımcı puanlarının en yüksek ve en düşük münkün sayılarına dayanarak ileri yönlü ve geri yönlü yaklaşımların her biri için optimize edilmiş arama uzayları önerilmiştir. Her bir yaklaşımın çalışma zamanını iyileştirmek için, önerilen yaklaşımların çoklu iş parçacığı tabanlı paralelleştirmelerini gerçekleyerek, kullanılan makinenin performansı yükseltilmiştir.
The final positions in a particular single round-robin tournament can play a crucial role in the distribution of the participants' revenue, which would significantly influence the incomes of the tournament participants. So it would be of utmost importance to predict the final position of a participant at the end of a tournament. Determination of the possible states of a single round-robin final tournament table can provide a convenient way to ascertain what table data would be adequate to reach the desired position of a participant. In this thesis, to generate the possible states of a final tournament table, backward and forward approaches were proposed. The backward approach starts by generating a state of a final tournament table and ends with trying to build a tournament graph based on it, while the forward approach starts by generation a tournament graph and ends with concluding its corresponding state of tournament final table, in which the state is taken into account as a valid one if the participants' points are in descending order and the state is not previously found. General constraints related to the participants' points and their standings are proposed in this thesis to optimize the search space of each approach. Each participant holds a position in the final tournament table with which it is possible to determine its highest and lowest numbers of points. Optimized search spaces for each of the forward and backward approaches are proposed based on the highest and lowest possible numbers of points of the participants. To enhance the execution time of each approach, the performance of the used machine is exploited by implementing multi-threading based parallelization of the proposed optimized approaches.