Tez No İndirme Tez Künye Durumu
246522
Euproctis chrysorrhoea L. (Lepidoptera:Lymantriidae) larvalarının büyümesi ve gelişimi üzerine besin kalitesinin etkileri / The effects of food quality on the growth and development of Euproctis chrysorrhoea L. (lepidoptera:Lymantriidae) larvae
Yazar:SOLMAZGÜL DEMİRAYAK
Danışman: PROF. DR. MAHMUT BİLGENER
Yer Bilgisi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
31 s.
Bir tarım ve orman zararlısı olan Euproctis chrysorrhoea L. (altın kelebek) larvasıyla mücadele yöntemlerini geliştirmede yararlı olacak beslenme ve gelişme özelliklerinin belirlenmesi için bu besleme çalışması altı farklı bitki türünün yaprakları kullanılarak yapılmıştır.Besleme deneylerinin sonuçları, beslemede kullanılan bitki yapraklarının su, protein, toplam fenolik, gallotanen, proantosiyanidin ve lif içeriklerine göre değerlendirilerek yorumlanmıştır.E. chrysorrhoea larvalarının su içeriği yüksek olan bitki türlerini daha çok, halbuki su içeriği az olan bitki türlerini ise daha az tükettikleri tespit edilmiştir.E. chrysorrhoea larvaları sunulan bitki yaprak örneklerini protein içeriklerine göre tüketmektedir. Larvalara sunulan bitki örneklerinin protein miktarlarının arttıkça hem tüketimin arttığı hem de sunulan besinlerin larvalar tarafından yaklaşık sindirilebilme değerlerinin (AD) arttığı bulunmuştur.Ayrıca larvaların tükettiği bitki yapraklarındaki toplam fenolik madde, gallotanen, proantosiyanidin ve lif içeriklerinin yaklaşık sindirilebilme değerlerini (AD), sindirilen besinlerin biyomasa dönüştürülme verimliliğini (ECD) ve yenen besinlerin biyomasa dönüştürme verimliliğini (ECI) olumsuz yönde etkilediği gösterilmiştir.
In order to determine the feeding and development characteristics that might be useful to improve the eradication methods of Euproctis chrysorrhoea L. (brown-tail moth) larvae which are agricultural and forestry pests, this feeding experiment was carried out by using six different plant species leaves.The results of feeding experiments were interpreted according to the water, protein, total phenolics, and gallotannin, proanthocyanidin and fiber contents of the plant leaves used in feeding the larvaeE. chrysorrhoea larvae consumed more the plant species with high water content but fed on less the plant species with low water content.E. chrysorrhoea larvae consumed the presented plant leaf samples according to their protein contents. It was determined that by increasing the amount of proteins in the plant samples presented to larvae, both the consumed food and the apparent digestibility (AD) of the food by the larvae were increased.In addition, It was shown that the total phenolics, gallotannin, proanthocyanidin and fiber contents of the plant leaves consumed by the larvae were affected adversely on the apparent digestibility (AD), the efficiency of digested food to biomass (ECD) and the efficiency of ingested food to biomass (ECI).