Tez No İndirme Tez Künye Durumu
810632
Çağdaş sanatta abject ve ifadesi: Bedenin yorumlanması / Abject and abject expression in contemporary art: Interpretation of the body
Yazar:ÇAĞRI CENGİZOĞLU
Danışman: DOÇ. DR. BAYBORA TEMEL
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Resim Ana Sanat Dalı
Konu:Felsefe = Philosophy ; Güzel Sanatlar = Fine Arts ; Sosyoloji = Sociology
Dizin:Abject sanatı = Abject art ; Güzel sanatlar = Fine arts ; Resim sanatı = Painting art ; Çağdaş sanat =
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
105 s.
İdealize etmek, tarih boyunca pek çok kez mantığa elverişli fikirlerden olagelmiştir. Birbiri ardına yükselen ve gözden düşen tüm otoriter aygıt ve endüstriler, topluma da kendi ideal görüşlerini serpmişlerdir. Belirli bir standardı ifade eden tüm bu aktarımlar, sosyal ve kültürel birçok alanda da bireyin etkileşimine tesir etmektedir. Öyle ki yaşayış tarzından, bedensel orantılara değin pek çok değer de bu idealize etme fiilinden nasiplenmektedir. Günümüzde, çeşitli standartların beden ile kurduğu bağlam normatif bir ilişkiye sahiptir. Topluma yerleşmiş bu ilkenin aksi, dışlanma ile türeyen bir düşüklüğe ve iğrençliğe işaret etmektedir. Çalışma, bu yerleşik ilkeden kaynaklanan tiksinme durumuna sosyolojik, psikolojik, felsefi ve sanatsal düzleme ilişkin pasajlar ile tümel bir cevap aramaktadır. İlaveten, çalışmaya esin kaynağı olmuş sanatçılar ve araştırma sonucundan edinilen varsayımlar, çıkarımlar, sanatsal izlenimler ile resimsel arayışlar da yorumlanmaktadır.
Idealizing has often been made up of logical ideas throughout history. All authoritarian apparatus and indiustries that rise and fall one after the other have sprinkled their ideal views on society. All these transfers expressing a certain standard affect the interaction of the individual in many social and cultural areas. So much so that many values from lifestyle to bodily proportions benefit from this act of idealizing. Today, the context established by various standards with the body has a normative relationship. The opposite of this principle established in society indicates a decline and disgust arising from exlusion. The study seeks a comprehensive answer to the disgust situation arising from this established principle through passages related to sociological, psyshological, philosophical, and artistic sequencing. In addition, assumptions, conclusions, artistic impressions and pictorial searches obtained from artists who have been inspired by the study and research results are also interpreted.