Tez No İndirme Tez Künye Durumu
216881
Cohen-Grossberg yapay sinir ağlarının dinamik davranış analizi / Analysis of dynamical behavior of Cohen-Grossberg neural networks
Yazar:ZEYNEP ORMAN
Danışman: DOÇ.DR. SABRİ ARIK
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Gecikme = Delay ; Kararlılık analizi = Stability analysis ; Lyapunov fonksiyonları = Lyapunov functions
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2007
104 s.
Bu tez çalıımasında, gecikme parametresinin sabit kaldığı ya da zamanla değiıtiği Cohen- Grossberg yapay sinir ağlarında, denge noktasının global kararlılığını sağlayan yeni koıullar elde edilmektedir. Bu kararlılık koıullarından bazıları, tanımlanan yeni Lyapunov fonksiyonlarının Lyapunov yaklaıımı ile test edilmesiyle elde edilmiıtir. Bazı kararlılık koıulları ise, yine tanımlanmıı Lyapunov fonksiyonlarına Halanay eıitsizliği prensibinin uygulanması ile elde edilmiıtir. Elde edilen koıullar, Cohen-Grossberg yapay sinir ağı sisteminin ağ parametreleri arasında gecikme parametresine bağlı olarak ya da gecikme parametresinden bağımsız olarak farklı iliıkiler kurmaktadır. Bu kararlılık koıulları elde edilirken, Cohen-Grossberg yapay sinir ağı parametreleri üzerindeki genel kısıtlamalar oldukça esnek tutulmaya çalııılmııtır. Cohen-Grossberg yapay sinir ağı ara bağlantı matrislerinin simetrik olmadıkları varsayılmııtır. Kullanılan n¨oron aktivasyon fonksiyonlarının sınırlı, kesin artan ve türevi alınabilen gibi literat ürde sıkça varsayılan özellikler, bu tez çalıımasında gözönüne alınmamıı ve daha genel aktivasyon fonksiyonları kullanılmııtır. Gecikmeli Cohen-Grossberg yapay sinir ağları için elde edilen sonuçların özgünlüğünü göstermek için, bu sonuçlar, daha önce literatürde elde edilmiı olan diğer kararlılık sonuçları ile ayrıntılı olarak karıılaıtırılmııtır. Bu karıılaıtırmalar, gerek teorik ve gerekse örnekler verilerek, bu çalıımada elde edilen sonuçların birçok durumda daha önceki sonuçlara göre daha avantajlı olduğunu göstermektedir.
In this thesis, we present some sufficient conditions for the existence, uniqueness and global asymtotic and exponential stability of the equilibrium point for Cohen-Grossberg neural networks with constant and time varying delays. Some of these stability conditions are derived by employing new Lyapunov functionals. Some results are derived by using Halanay inequality principle. The obtained results establish different relationships between the network parameters of the neural system depending or independing on the delay parameters. In obtaining the stability conditions, the restrictions on the network parameters are very much relaxed. We do not use the symmetry condition on the interconnection matrices. We also do not assume the boundedness and strictly increasingness of the functions. In order to show the novelty of our results, we compare our results with the previous stability results derived in the literature. On the other hand, to prove the effectiveness of results we give some numerical examples together with the simulation results.