Tez No İndirme Tez Künye Durumu
332289
Gıda katkı maddesi sodyum benzoat'ın insan eritrositleri üzerine ın vıtro toksik etkisi ve kateşin ve kuersetinin koruyucu rolü / Toxicity of food additive sodyum benzoat on human erythrocytes in vitro and protective effect of catechin and quercetin
Yazar:GAMZE YETÜK
Danışman: DOÇ. DR. DİLEK PANDIR
Yer Bilgisi: Bozok Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Eritrositler = Erythrocytes ; Kateşin = Catechin ; Oksidatif stres = Oxidative stress ; Sodyum benzoat = Sodium benzoate ; İn vitro = In vitro
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
48 s.
Gıda katı maddeleri birçok besinde antimikrobial ajan olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Sodyum Benzoat (SB)?ın insan ve birçok hayvanda toksik olduğu birçok çalışmada rapor edilmiştir. Bu çalışmanın amacı kateşin ve kuersetinin insan eritrositlerinde SB?ın oluşturduğu oksidatif strese karşı in vitro olarak koruyucu etkisini araştırmaktır. Bu amaçla SB?nin farklı dozları (6.25, 12.5, 25, 50 ve 100 µg/ml) ile kateşin (10 µM) ve kuersetin (10 µM)?nin malondialdehit (MDA) seviyesi ile süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPx) ve glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri üzerine olan etkileri eritrositlerde çalışılmıştır. Kontrol grubuna hiçbir kimyasal verilmemiştir. Deney grubu ise beş gruba ayrılmıştır: kateşin, kuersetin, SB, SB + kateşin, SB + kuersetin. SB?nin her bir dozu hazırlanan eritrositlerle 37 ºC?de 60 dk inkübe edilmiştir. İnkübasyondan sonra antioksidan enzim aktiviteleri ve MDA seviyesi belirlenmiştir. SB?nin artan dozlarında MDA seviyesinin arttığı SOD, CAT, GPx ve GST aktivitelerinde ise istatistiksel olarak bir azalma meydana getirdiği tesbit edilmiştir (p<0.05). Kateşin ve kuersetin ile muamele edilen gruplarda bu iki maddenin SB?ın düşük konsantrasyonlarının meydana getirdiği oksidatif strese karşı eritrositlerde koruyucu olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu yararlı etki sadece SB?ın düşük uygulama dozunda (12.5, 25 µg/ml) görülmüştür. 10 µM kateşin ve kuersetinin SB?nin yüksek konsantrasyonlarında (50 ve 100 µg/ml) eritrositlerde meydana getirdiği toksik etkiye karşı etkisi bulunmamıştır.
Food preservatives are commonly used as antimicrobial agents in many kinds of foods. A number of toxicological studies of sodium benzoate (SB) have been reported in humans and various animal species. The aim of this study was to evaluate the protective effect of catechin and quercetin in adversing SB-induced oxidative stress in human erythrocytes in vitro. For this purpose, the effects of various doses of SB (6.25, 12.5, 25, 50, 100 µg/ml), catechin (10 µM) and quercetin (10 µM) on level of malondialdehit (MDA) and the activities of enzymes of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) and glutathione-S-transferase (GST) in erythrocytes were studied. No chemicals were administered for control group. The experimental groups were divided into five groups: catechin, quercetin, SB, SB + catechin, SB + quercetin. Each SB dose was incubated with a previously prepared erythrocyte sample at 37 oC for 60 min. After incubation, antioxidant enzymes activities and MDA levels were detected. Significantly higher MDA and lower activities of SOD, CAT, GPx and GST were observed with the increasing concentrations of SB treatment (p<0.05). Treatment of catechin or quercetin protected the erythrocytes exposed to low concentrations of SB against oxidative stress. But these effects were seen only at extremely low concentrations of SB (12.5, 25, 50 µg/ml). The presence of catechin or quercetin at 10 µM concentrations have no effect on SB-induced toxicity in erythrocytes at a high concentrations of SB (50 and 100 µg/ml).