Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
537908
|
|
A new framework by using deep learning techniques for data processing / Veri işleme için derin öğrenme teknikleri kullanarak yeni bir çerçeve
Yazar:AHMAD MOZAFFER KARIM KARIM
Danışman: PROF. DR. FATİH VEHBİ ÇELEBİ ; PROF. DR. MEHMET REŞİT TOLUN
Yer Bilgisi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Derin öğrenme = Deep learning
|
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2018
157 s.
|
|
Derin otomatik kodlayıcı sinir ağları el yazısı tanıma, medikal görüntüleme, yüz tanıma vb. de dahil olmak üzere çeşitli sınıflandırma ve tanıma sorunlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Derin otomatik kodlayıcı sinir ağlarının genel olarak performansı kullanılan parametrelerin sayısına, sinir ağlarının yapısına ve transfer fonksiyonlarının uyumluluğuna bağlıdır. Bununla birlikte, uygun olmayan yapı tasarımı, derin otomatik kodlayıcı sinir ağlarının performansında bir düşüşe neden olabilmektedir.
Yaygın olarak kullanılan derin öğrenme tekniklerinden birisi olan otomatik kodlayıcı performansını değerlendirmek için dört çerçeve önerilmiştir. Birinci çerçevede, her bir otomatik kodlayıcıya ait parametre Taguchi yöntemi kullanılarak optimize edilmiştir. Önerilen çerçeve DDOS (Dağıtık Hizmet Aksatma) tespiti, IDS (Kimlik) tanıma, Epileptik nöbet tanıma ve basamak sınıflandırma veri seti olmak üzere dört veri seti kullanılarak doğrulanmıştır. İkinci çerçevede, girdi verilerinden önemli özellikleri çıkarmak için enerji spektral yoğunluğunun ön işleme tekniği kullanılmıştır. Önerilen çerçeve üç medikal veri seti kullanılarak test edilmiştir. Üçüncü çerçevede, derin otomatik kodlayıcı performansını artırmak için Kesikli Dalgacık Dönüşümü (DWT) ile birleştirilmiştir. Daha sonra, çerçeve bu alanda iyi bilinen çalışmalara kıyaslanmış ve tatmin edici sonuçlar ürettiği görülmüştür.
Son olarak, derin otomatik kodlayıcının çıktısını artırmak için işlem sonrası teknik olarak doğrusal (lineer) bir model önerilmiş ve parametreleri Parçacık Sürü Optimizasyonu (PSO) Algoritması kullanılarak tahmin edilmiştir. Deneysel sonuçlar, önerilen yöntemin önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında yüksek doğruluk sağladığını göstermiştir.
|
|
Deep auto-encoder neural networks have been widely used in several image classification and recognition problems, including handwriting recognition, medical imaging, face recognition, etc. The overall performance of deep auto-encoder neural networks mainly depends on the number of parameters used, structure of neural networks and the compatibility of the transfer functions. However, an inappropriate structure design can cause a reduction in the performance of deep auto-encoder neural networks.
Four frameworks are proposed to evaluate the performance of the auto-encoder which is one of the common used deep learning techniques. In the first framework, the parameters of each auto-encoders were optimized by using Taguchi method. The proposed framework was validated by using four datasets; DDOS detection, IDS recognition, Epileptic seizure recognition and Digit classification datasets. In the second framework, pre-processing technique of energy spectral density was used to extract important features from input data. The proposed framework was tested by using three medical datasets. In the third framework, deep auto-encoder was combined with Discrete Wavelet Transform (DWT) to enhance its performance. Then, framework produced satisfactory results when compared to well-known studies in this field.
Finally, a linear model was proposed as a post-processing technique to enhance the output of deep auto-encoder which its parameters were estimated by using Particle Swarm Optimization Algorithm (PSO). The experimental results show that the proposed method presented high acccuracy when compared with previous studies. |