Tez No İndirme Tez Künye Durumu
461896
Tersine mühendislik uygulamalarında nokta bulutu verilerinden örme yüzey ve parametrik yüzey denklemlerinin elde edilmesi / Obtaining mesh and parametric surface equations from point cloud data in reverse engineering applications
Yazar:CENGİZ BALTA
Danışman: YRD. DOÇ. DR. SITKI ÖZTÜRK
Yer Bilgisi: Kocaeli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2016
118 s.
Bu çalışmada, çeşitli veri toplama yöntemleri ile dış dünyadan elde edilen, nokta bulutu olarak ifade edilen, cisim yüzey ve hacim bilgisini ifade eden ham verilerin, bilgisayar ortamında gösteriminde ilk aşama olan örme yüzey üretilmesi ele alınıyor. Tersine mühendislik uygulamalarında, tarama cihazları ile elde edilen nokta bulutu verilerinin, bilgisayarda gösterim seviyesinde örme yüzey ve bir üst seviyede bspline yama şeklinde geri elde edilmesi inceleniyor. B-spline eğri ve yüzey giydirmede ilk aşama olarak parametrelendirme yapılması ve düğüm vektörünün belirlenmesi gerekir. Bu amaçla, uniform, chord length, centripetal, Foley ve benzeri metotlar geliştirilmiştir. Uniform metot, data noktalarının düzenli olması halinde iyi sonuç vermektedir. Chord-kiriş mesafesine göre parametrelendirme, uzun kirişlerde, istenmeyen salınımlar üretebilmektedir. Bundan dolayı kiriş mesafesinin kareköküne göre işleyen centripetal metot geliştirilmiştir. Bu modelde kirişlerin üs kuvveti olarak sabit bir sayı önerilmiştir. Bu tezde ise, sabit bir üs değeri yerine, kiriş mesafesine bağlı olarak değişen dinamik bir üs derecesi ile işleyen yeni bir parametrelendirme metodu önerilmiştir.
In this work, we discuss the methods for 3D data collection, how to obtain mesh from scattered point cloud data and how to obtain b-spline patches from this mesh in reverse engineering applications. B-spline data interpolation and approximation needs parameterization at first step. For this purpose many algorithms developed like uniform, centripetal, chord length, Foley and universal methods. Uniform method gives a good result in case of regular data points are given as an input set. Chord length method can produce large deflection of curve from chord for long chords. To be able to remove this effect centripetal method is developed. Centripetal method uses a fixed power of chord lengths for parameter distribution. In this thesis we propose an improved version of centripetal parameterization method for b-spline data interpolation. While traditional centripetal method using fixed powers related with chord lengths of data points, this method calculates individual powers for each chord.