Tez No İndirme Tez Künye Durumu
368937
A general evaluation of linear elastic assessment procedures in seismic codes / Deprem yönetmeliklerindeki doğrusal elastik değerlendirme yöntemlerinin irdelenmesi
Yazar:UĞURCAN ÖZÇAMUR
Danışman: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:İnşaat Mühendisliği = Civil Engineering
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
182 s.
Deprem yönetmeliklerinde doğrusal elastik yöntemler hem tasarım hem de deprem güvenliği değerlendirmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu durum onların her zaman tutarlı olduğu anlamına gelmez. Bu çalışmanın ilk kısmında Türkiye Deprem Yönetmeliği'nde kullanılan kuvvet esaslı performans sınırları test edilmiş ve deneysel verilere dayanarak elde edilmiş olan deplasman esaslı performans limitlerine bağlı olarak düzeltilmiştir. Dört adet yönetmelik uyumlu olarak tasarlanmış örnek binanın değerlendirmesi kuvvet ve deplasman esaslı doğrusal yöntemler kullanarak Yönetmelik tasarım spektrumu altında yapılmıştır. Kuvvet ve deplasman esaslı yöntemler ile elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bunlara bağlı olarak, Türkiye Deprem Yönetmeliğindeki performans limitlerinde gerekli görülen değişiklikler önerilmiştir. İkinci kısımda doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemlerin karşılıklı değerlendirilmesi ile doğrusal yöntemlerin sınırları incelenmiştir. Dokuz adet örnek bina, dokuz farklı yer hareketi altında doğrusal mod birleştirme ve zaman tanım alanında doğrusal olmayan hesap yöntemleriyle analiz edilmiştir. Doğrusal olmayan analiz sonuçları ölçüt olarak kabul edilerek, eleman uçlarındaki plastik dönme talepleri genel deformasyon parametresi olarak kullanılmıştır. Doğrusal yöntem ile hesaplanan eleman uçlarındaki talep-kapasite oranları (DCR) karar parametresi olarak kullanılmıştır. Doğrusal yöntemlerin uygulanabilirliği değişik sistemlere ve düzensizliklere sahip farklı binalar için incelenmiş ve DCR dağılımına bağlı olarak belirlenen düzensizlik seviyelerine göre sınırlamalar önerilmiştir.
Linear elastic procedures are extensively used in seismic codes either for design or assessment, however it does not necessarily mean that they are always accurate. In the first part of this study, performance limits of the force-based linear assessment procedure in the Turkish Earthquake Code are verified and calibrated with the displacement-based performance limits which are obtained from experimental data. Four case study buildings, all of which satisfy code design requirements are assessed with force based and displacement based linear procedures under their design spectrum. Force and displacement based results are compared to each other. Accordingly, necessary adjustments are suggested on the force-based performance limits of the Turkish Seismic Code. In the second part, limitations of linear procedures are investigated through a comparative evaluation of linear and nonlinear procedures. Nine case study buildings are analyzed using linear response spectrum analysis and nonlinear response history analysis procedures under nine different ground motions. Plastic rotation demands at member ends are used as common deformation parameters, where the results from nonlinear analyses are accepted as benchmark. Demand to capacity ratios (DCR) at member ends calculated from linear procedure is used as the decision parameter. For different buildings with different systems and irregularities, applicability of linear procedures are investigated and limitations are proposed by considering the level of irregularities which are expressed in terms of DCR distributions.