Tez No İndirme Tez Künye Durumu
355745
Generating, ranking, and enacting commitment protocols / Taahhüt protokollerinın oluşturulması, sıralanması ve yürürlüğe konması
Yazar:AKIN GÜNAY
Danışman: DOÇ. DR. PINAR YOLUM
Yer Bilgisi: Boğaziçi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2013
183 s.
Çoketmenli sistemler insan müdahalesi olmadan yorumlama, muhakeme etme ve karar almayı içeren hesaplama problemlerinin çözümü için yeni teknikler sunmaktadır. Etmen iletişimi her çoketmenli sistemin temel bir bileşenidir. Etmen iletişiminde eşgüdümün sağlanabilmesi için bir düzenleme mekanizmasına ihtiyaç duyulur. Taahhüt protokolleri bu amaç için etkin bir mekanizma sağlar. Tipik olarak bu tür protokoller tasarım aşamasında tanımlanarak etmenlerin uygulamaları içine gömülürler. Ancak önceden tanımlı taahhüt protokolleri etmenlerin çeşitliliği, etmen tercihlerindeki değişiklikler ve ortam değişiklikleri nedeniyle büyük ölçekli ve açık çoketmenli sistemler için uygun değildirler. Buna bağlı olarak, bu tezde etmenlerin önceden tanımlı taahhüt protokollerine bel bağlamamaları gerektiğini ve ihtiyaç duyduklarında çoketmenli sistemin mevcut durumunu göz önüne alarak kendi taahhüt protokollerini oluşturabilir olmaları gerektiğini öne sürüyoruz. Buna ulaşmak için üç aşamalı bir etmen süreci öneriyoruz. İlk aşamada, etmen, hedeflerini, yeteneklerini ve diğer etmenlerin hizmetlerini temel alarak taahhüt protokolleri üretir. Bu amaçla, taahhüt protokollerini verimli olarak üreten iki algoritma önerilmiştir. İkinci aşamada, üretilen protokoller etmeninin bakış açısından sıralanır. Bu amaçla, taahhüt protokollerinin maliyetlerini, sağladıkları menfaati ve güvenilirliklerini kullanan ölçütler tanımlanmıştır. Son olarak, üçüncü aşamada etmen diğer etmenlerle pazarlık ederek yapılabilir protokollerden biri üzerinde anlaşmaya varmaya çalışır. Bunun için protokollerin yapılabilirliğini biçimsel olarak tanımlanmış ve protokollerin gerçekleştirilebilir olduğunun denetimi için kısıt sağlama tekniği tabanlı bir algoritma sunulmuştur. Bu üç aşamalı süreç taahhüt protokollerinin ihtiyaç duyulduğunda oluşturulması ve yürürlüğe konması için bir yöntem sunmaktadır.
Multiagent systems offer novel techniques to solve computational challenges that involve data interpretation, reasoning and decision making, without human intervention. An important aspect of every multiagent system is interaction among agents, which requires agents to employ regulation mechanisms to coordinate their actions. Commitment protocols provide an effective mechanism for this purpose. Typically, these protocols are defined at design time and embedded into agents' implementation. However, predefined commitment protocols are not adequate for large-scale, open multiagent systems, because of the variety of agents, changes in the agent preferences and changes in the environment. Accordingly, in this thesis we argue that agents should not rely on preexisting commitment protocols and they should be able to generate their own commitment protocols when needed, taking the current context of the multiagent system into account. In order to achieve that, we propose a three-phase agent process. In the first phase an agent generates a set of commitment protocols based on its goals, capabilities and other agents' services. For this purpose we propose two sound and complete algorithms that can efficiently generate commitment protocols. In the second phase, the generated commitment protocols are ranked from the generating agent's perspective. To achieve this we formulate a set of metrics that use cost, benefit and trustworthiness of commitment protocols to rank them. Finally, in the third-phase the agent negotiates with other agents over selected feasible commitment protocols to reach an agreement on a protocol for enactment. In this context we formalize commitment feasibility and provide an algorithm based on constraint satisfaction techniques to check if a set of commitments can be carried out. This three-phase process provides a complete method for agents to generate and enact commitment protocols on demand.