Tez No İndirme Tez Künye Durumu
368114
Kanun-i Esâsî'de egemenlik anlayışı / Sovereignity concept in 1876 Ottoman Constutituon
Yazar:SEVAL KILIÇ
Danışman: PROF. DR. MEHMET AKMAN
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Konu:Hukuk = Law
Dizin:Anayasa = Constitution ; Egemenlik = Sovereignty ; Kanun-i Esasi = Kanun-i Esasi ; Osmanlı Devleti = Ottoman State ; Türk hukuk tarihi = Turkish law history ; Türk hukuku = Turkish law
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
133 s.
Kanun-i Esâsî, Türk hukuk tarihinde hem ilk anayasa olması hem de içerdiği hususlar bakımından önem arz etmektedir. Önemli konulardan biri de anayasanın egemenlik anlayışı bakımından durduğu yerdir. Bu tezde tartışılan ve açıklık getirilmeye çalışılan problem budur. Kanun-i Esasi'deki egemenlik anlayışının, Batı tarzı bir egemenlik anlayışı ile açıklanıp açıklanamayacağı ve Türk-İslam geleneğinin etkisi tezin ana eksenini oluşturmaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümü, anayasa hukuku ve siyaset bilimi literatüründe önemli bir kavram olan egemenlik kavramını konu edinecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise İslamiyetin kabulünden önceki Türk devletlerinde hakim olan egemenlik anlayışından başlayarak Sened-i İttifak ve Tanzimat Fermanına kadar geçen sürede, Türk devletlerinde gözlemlenen egemenlik kavrayışları ele alınacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümü ise Tanzimat dönemi ve 1876 sonrası Osmanlı Devleti egemenlik anlayışını kapsamaktadır.
Kanun-i Esasi is the first Turkish constitution and its content has a special place in Turkish legal history in the sense that it made significant changes to the traditional comprehension of sovereignty. This study aims to scrutinize and clarify these changes with reference to two problematic issues: is it possible to explain these changes by the western conception of sovereignty and to what extent the Turk-Islamic conception of sovereignty affected its scope? First part of this study is dedicated to the concept of sovereignty, which is one of the chief concept in the literature of constitutional law and political studies. Following chapter will deal with the traditional comprehension of sovereignty dated from previous history of acceptance of Islam, which refers to the first Turkish states as Hun, Gokturk etc., to the promulgation of Sened-i İttifak and the decree of Tanzimat. Last part of the study concerns with the modification in the conception of sovereignty brought forth by the decree of Tanzimat(1839) and Kanun-i Esasi(1876).