İnternet trafiğinin en büyük kısmı çoklu ortam içerikleri tarafından üretilmekte ve kablosuz mobil ağlar üzerinden bu içeriğe erişim oranı günden güne artmaktadır. İçeriğin kullanıcıya ulaştırılmasında kullanılan yöntem içeriğin türüne ve gecikmeye duyarlı olarak gerçek zamanlı iletilmesine bağlıdır. Genel olarak IP ağlarında içerik kullanıcılara ayrı kopyalar olarak gönderilir. İçerik kopyaları, canlı yayın gibi gerçek zamanlı trafikte aynı anda, isteğe bağlı videoda ise farklı zamanlarda çoğaltılmaktadır.
Bu tezde baz istasyonuna düşük kaliteli bağlantısı olan kullanıcıların, kendisine yakın ve bağlantı kalitesi daha iyi olan diğer kullanıcıların yardımıyla IPTV gibi yüksek hızda gerçek zamanlı iletim gerektiren yayınları alabilmesi için kablosuz örgü topolojili ağlarda ileri düzey işbirliğine dayalı çoklu dağıtım ve yönlendirme modeli önerilmektedir. Söz konusu model, ağ kapasitesi ve iletim sistemi bilgisayarlarında ciddi bir aşırı yüke neden olan veri kopyalarının sayısını önemli oranda azaltmakta olup, bütünsel olarak kablosuz ağın verimini artırmaktadır. Kablosuz ağlarda bir diğer önemli konu da baz istasyonlarının nerelere konumlandırılacağıdır. Farklı şehirlerde mimari olarak birbirine benzerlik gösteren yerel bölgeler bulunmaktadır ve benzer yapılar sinyal yayılımı üzerinde benzer etki göstermektedir. Bu tezde ayrıca üç boyutlu şehir haritalarındaki yerel benzerliklerden ve mevcut ağ kurulumlarının sinyal ölçümlerinden yararlanılarak yeni alanlarda sinyal yayılım biçimlerini hesaplayıp baz istasyonlarının etkin şekilde yerleştirilmesini sağlayan bir çoklu yol sinyal yayılım modeli önerilmektedir.
|
The largest traffic on the Internet is generated by multimedia content, and the share of wireless mobile access to the multimedia content is ever increasing. The delivery process in the content depends on the type of the content, and whether it requires a strictly time sensitive live session, or it can be delivered on demand, irrespective of time of request. As a general solution in the IP networks, the delivery is taking place as multiple individual transmissions from the source to all receivers, replicating the same content at different times, or at the same time if the content is streaming live.
In this thesis, we propose an advanced collaborative multicast routing model for delivering bandwidth hungry streaming content such as IPTV to multiple users having low quality wireless connection, with the help of other nearby users having a better connection quality utilizing the wireless mesh network topology. The model reduces the amount of data replication, which causes significant overhead in the network transmissions and intermediate computations, improving the overall throughput of the wireless network. An essential issue in wireless mobile networks is where to position the base stations on the network coverage area. We also propose an alternative adaptive mixed path signal propagation estimation model for planning the base station locations in new deployment areas, based on the signal characteristics of existing networks. In doing so, we utilize digital 3D maps of urban areas and signal measurements to train the adaptive model, and to exploit local similarities in cities in order to estimate the signal channel characteristics and calculate the potential base station locations for covering the new area with a specific wireless communication technology. |