Tez No İndirme Tez Künye Durumu
227861
Lise 1. sınıf öğrencilerinin balık tüketimi konusundaki görüşleri / high school first year students opinions about fish consumption
Yazar:HARUN BEKTAŞ
Danışman: PROF. DR. FİGEN ERKOÇ
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Eğitim Bilimleri Enstitüsü / Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı / Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Eğitim ve Öğretim = Education and Training
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
112 s.
Bu araştırma, lise 1 öğrencilerinin balık tüketim alışkanlıklarını ve balığın besleyici değeri ile ilgili bilgi seviyelerini incelemek; bu konuda interaktif eğitim materyali hazırlayarak materyalin etkili olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Bu çalışma, Ankara ilinde Ege Lisesi, Genç Osman Lisesi ve Ankara Anadolu Lisesi lise 1. sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 82 kişiye anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan anketin güvenilirliği (Cronbach ? = 0.767) uygun bulunmuştur. Öğretim öncesi beslenme ve balık tüketimi hakkında hazırlanan anket öntest olarak uygulanmıştır. İnteraktif eğitim materyalinin öğrencilere uygulanmasından on gün sonra aynı anket sontest olarak uygulanmış ve test sonuçlarında anlamlı bir fark gözlenmiştir.Çalışma sonucunda; kişilerin beslenme üzerine okulda aldıkları eğitimin tam ve yeterli olmadığı, ayrıca bu konuda eğitim verilmesi gerektiği öğrenciler tarafından vurgulanmıştır. Ancak eğitimin interaktif bir materyalle uygulanmasının daha yararlı olacağını belirten öğrenci görüşleri çalışmanın önemini göstermektedir. Balık tüketim bilincinin artırılması, interaktif öğretim materyallerinin geliştirilerek, internet yoluyla topluma ulaştırılması sayesinde daha hızlı ve kolay olacaktır.Bu çalışmada hazırlanan materyal, beslenme ve balık tüketimi konusunda gerekli bilgileri kapsaması ve uygulama sonucunda elde edilen veriler açısından önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda öntest ve sontest uygulamaları arasında öğrencilerde anlamlı fark görülmesi, hazırlanan materyalin hedefine ulaşan etkin bir araç olduğunu göstermektedir. Öntestte okulların bilgi düzeyleri arasında bir fark görülmezken, sontest sonuçlarında anlamlı fark gözlenmiştir.Ayrıca bireylerin öntest bilgi düzeylerinin öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri ile yakından ilgili bulunması, öğretimden sonra bu farkın ortadan kalkması, eğitimle beslenme ve balık tüketimindeki bilinç ve bilgi düzeyinin ekonomik faktörlerden etkilenmediğini göstermesi açısından önemli görülmektedir.
This study was undertaken to determine the knowledge level and fish consumption behaviors of high school first year students; the main aim to determine the effectiveness and applicability of an interactive education material developed.In the present research, a questionnaire was applied to three high schools in Ankara: Ege High School, Genç Osman High School and Ankara Anatolian High School with 82 high school freshman students participating. The reliability coefficient of the questionnaire (Cronbach?s ? = 0.78) was found to be high. The questionnaire on nutrition and fih consumption was applied as a pretest before teaching. The interactive education material as a web page, was applied to the students and after ten days the same test was given as posttest. Results of the tests showed a significant difference between the two tests.The research results show that school education on nutrition is not satisfactory, and the respondants added the need for an education in this field. Respondants views on the necessity for the education to be carried out by using interactive material, depicts the importance of the study. Increase in fish consumption awareness will be easier and faster by developing interactive education materials and making them available via the internet.When the need for nutrition throughout life is considered, the importance of the study is emphasized once more. The material prepared in the present study was found to be significant when considered in terms of amount of information covered and the results obtained. While no difference was seen among schools for the pretest; the results of the posttest was significantly different. In addition, the relationship between respondants with respect to the level of pretest knowledge level and socioeconomic level, and abolishment of this difference after application of the education material, is important in terms of showing that level of knowledge and awareness in nutrition and fish consumption are not affected by economic factors.