Tez No İndirme Tez Künye Durumu
434237
Sinop ili tatlısularından Scenedesmus spp. izolasyonu ve laboratuvar şartlarında üretiminin araştırılması / An investigation of isolation of Scenedesmus spp. from freshwater of Sinop and its culture in laboratory conditions
Yazar:RIDVAN ÖZTÜRK
Danışman: YRD. DOÇ. DR. ELİF TEZEL ERSANLI
Yer Bilgisi: Sinop Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Hücre kültürü = Cell culture
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
56 s.
Scenedesmus spp.'nin izolasyonu ve laboratuvar şartlarında üretiminin araştırılması için su örnekleri Sinop ili tatlısularından, türlerin mevsimsel olarak artış gösterdikleri bahar ve yaz aylarında alınmış, zenginleştirme yapıldıktan sonra BG-11 besiyeri kullanılarak mikropipet izolasyon metodu ile saflaştırılmış ve kültürler elde edilmiştir. İzole edilen Scenedesmus türlerinin gelişimleri laboratuvar şartlarında BG-11 (Blue-Green Media), Bristol-Proteose ortamı (B-P), MWC (Modified Woods Hole Medium) ve üreli Scenedesmus ortamı (Ü-S)'nda izlenmiştir. Kültürler 24 ± 2 oC'de, %65 nem, 1800 lümen ışık şiddetinde, aydınlatma süresi 16/8 saat olarak ayarlanarak inkübasyona bırakılmıştır. Biyomas yaş ağırlık tayini, kuru ağırlık tayini ve klorofil-a miktarının ölçülmesi yolu ile izlenmiştir. Spektrofotometrik olarak 500, 680 ve 750 nm dalga boylarında kültür gelişimleri takip edilmiştir. Biyomas takibinde kullanılan yaş ağırlık, kuru ağırlık ve klorofil-a miktarları 4 farklı besiyerinde karşılaştırılmıştır. Spektrofotometrik gelişimin biyomas sonuçlarını desteklediği gözlenmiştir. Ayrıca spektrofotometrik izlemde izole edilen suşların farklı dalga boylarındaki gelişimlerinin birbirine benzer olduğu tespit edilmiştir. Buna göre en iyi büyüme Bristol-Proteose ortamında, daha sonra ise üreli Scenedesmus ortamında olmuştur. Scenedesmus spp. ile yapılacak çalışmalarda birim zamanda en yüksek hücre yoğunluğun elde edildiği, en iyi büyüme ve yüksek verimin gözlendiği Bristol-Proteose ortamının kullanılması çalışmanın özellikle konu ile ilgili diğer çalışmalara destek olması açısından önemlidir. Ayrıca üreli Scenedesmus ortamının kullanılması daha az maliyet ile maksimum biyomasın elde edilmesini ve hedeflenen ürünlerin daha kısa zamanda üretilmesini sağlayabilir.
In order to investigate isolation and production under laboratory conditions of the Scenedesmus spp., the water samples were collected from freshwater of Sinop in spring and summer, showed a seasonal increase in number of species and they purified micropipette isolation method by using BG-11 medium after enrichment and cultures were obtained. The growth of isolated Scenedesmus spp. were followed by using BG-11 (Blue-Green Media), Bristol-Proteose medium (B-P), MWC (Modified Woods Hole Medium) and Scenedesmus medium with urea (U-S) in laboratory conditions. Cultures were incubated at 24 ± 2 °C, 65% moisture, 1800 lumen light intensity, 16 h light / 8 h dark cycling illumination. Biomass was monitored by measuring the dry weight determination, wet weight determination and chlorophyll-a content. The development of the culture by spectrophotometrically were monitored at 500, 680 and 750 nm. Biomass determined by wet weight, dry weight and chlorophyll-a values were compared four different algal media. It was observed that the spectrophotometric growth was supported with biomass results. It was determined that the development in different wavelength of isolated were found similar. Accordingly, Bristol-Proteose medium was the best growth medium, then the urea Scenedesmus medium. In the future studies on Scenedesmus spp., using of Bristol-Proteose medium that obtained maximum biomass in high cell density, best growth and high yields per unit of time is important especially for relevant other studies. In addition, Scenedesmus medium with urea could provide maximum biomass by less cost and obtain targeted products in shorter time.