Tez No İndirme Tez Künye Durumu
544507
Bitki kökenli duman solüsyonunun tuz stresi altındaki buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkisi / Effect of plant-derived smoke solution on seedling growth in wheat (Triticum aestivum L.) under salt stress
Yazar:MERVE KIRKIŞLA
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÖKSAL KÜÇÜKAKYÜZ
Yer Bilgisi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
86 s.
Bu çalışmada duman solüsyonunun hem normal hem de tuz stresi altında yetiştirilen buğday tohumlarının üzerine etkileri araştırılmıştır. Buğday tohumları; tuz, duman solüsyonu ve tuz + duman solüsyonu içeren solüsyonlarda 7 gün süresince çimlendirilmiştir. Morfolojik çalışmalarda çimlenme yüzdeleri ve fide gelişimi kaydedilmiştir. Fizyolojik çalışmalarda H2O2, MDA, prolin miktarları, klorofil a,b, karotenoid ve antioksidatif enzim (SOD, CAT, POD ve APX) aktiviteleri belirlenmiştir. Uygulanan duman solüsyonu, tuz stresinin azalttığı çimlenme ve fide gelişiminde iyileşmeye neden olmuştur. Tuz stresiyle prolin, H2O2 ve MDA değerleri artmış, uygulanan duman solüsyonu ile prolin değeri kök dokusunda, H2O2 sürgün ve kök dokusunda, MDA ise yalnız sürgün dokusunda azalma göstermiştir. Ayrıca uygulan tuz stresiyle klorofil içerikleri ve karetenoid miktarları azalırken duman solüsyonu uygulamalarında kısmen artmıştır. Tuz stresi uygulanan buğday bitkisinde SOD ve CAT enzim aktiviteleri azalırken, POD ve APX aktivitesi artmıştır. Bununla beraber duman solüsyonun uygulaması SOD ve CAT enzim aktivitesini arttırmış, POD ve APX enzim aktivitelerini genelde azaltmıştır. Sonuçlarımız, duman solüsyonu uygulamasının buğday bitkisinde tuz stresiyle oluşan hasarı uyarıcı bir etki yaparak kısmen azalttığını düşündürmektedir.
In this study, the effects of smoke solution on wheat seeds grown under both normal and salt stress have been examined. Wheat seeds have been germinated in solutions containing salt, smoke solution and salt + smoke for 7 days. In morphological studies, germination percentages and seedling development were recorded. In physiological studies, H2O2, MDA, proline quantities, chlorophyll, carotenoid and antioxidative enzyme (SOD, CAT, POD ve APX) activities have been determined. The applied smoke solution caused improvement in the germination reduced by salt stress and the seedling growth. With salt stress proline, H2O2 and MDA values were increased; with applied smoke solution, the proline value showed a decrease in root tissue; H2O2 in shoot and root tissue and MDA showed only a decrease in the shoot tissue. In addition, due to applied salt stress, while chlorophyll content and carotenoid amounts decreased, they partially increased in smoke solution applications. While SOD and CAT enzyme activities were partially reduced in wheat plants on which salt stress was applied, POD and APX activities increased. Along with that, smoke solution application generally increased SOD and CAT enzyme activity and decreased POD and APX enzyme activities. Our results suggest that smoke solution application partially reduce the damage caused by salt stress on wheat plant by creating a stimulating effect.