Tez No İndirme Tez Künye Durumu
478622
Using eigenvoices and nearest-neighbours in HMM-based cross-lingual speaker adaptation with limited data / Sınırlı veriyle HMM tabanlı çapraz-dil konuşmacı uyarlamasında özses ve en yakın komşu kullanımı
Yazar:SEYYED SAEED SARFJOO
Danışman: YRD. DOÇ. DR. CENK DEMİROĞLU
Yer Bilgisi: Özyeğin Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:Metin seslendirme = Text to speech
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2017
123 s.
Ses sentezi için çapraz-dilli konuşmacıya uyarlanma, sesten sese çeviri sistemleri gibi birçok kullanım alanına sahiptir. Bu tezde, sınırlı uyarlama verilerini kullanan istatistiksel konuşma sentezi sistemleri için çapraz-dilli uyarlamaya odaklanılmış ve HMM-/DNN-tabanlı konuşma sentezinde yeni yöntemler önerilmiştir. Bu amaçla, topladığımız iki dilli bir Türkçe-İngilizce konuşma veritabanını kullanarak HMM-tabanlı konuşma sentezi için, iki özses uyarlama yaklaşımı önermekteyiz. Bir yaklaşımda, Türkçe uyarlama verileri ve Türkçe ses modeli kullanılarak çıkarılan özses ağırlıkları doğrusal bağlanım kullanılarak İngilizce ses modelleri için özses ağırlıklarına dönüştürülmüştür. Doğrusal bağlanım esnasında referans konuşmacıların hedef konuşmacılara olan mesafesine bağlı olarak örneklerin ağırlıklandırılmasının performansı arttırdığı gözlemlenmiştir. Dahası, bağlanım sırasında özvektörlerin elemanlarının önem ağırlıklandırılması performansı daha da geliştirmiştir. Burada önerilen ikinci yaklaşım temel sistem olan durumharitalama algoritmasından hem nesnel hem de öznel testlerde daha iyi performans gösteren konuşmacıya özel durumharitalamasıdır. Temel sistemde kullanılan doğrusal bağlanım temelli algoritmalar yerine dil içi öz ses yaklaşımı ile birlikte kullanıldığında, önerilen durumharitası algoritmasının performansı daha da artmıştır. Hızlı uyarlanma yöntemlerinin yanında, çapraz-dilli, DNN-tabanlı konuşma sentezi için bir güdümsüz uyarlama yöntemi önerilmiştir. Bu yöntemde, hedef konuşmacının akustik özellik dizisi kullanılarak, etiketlenmemiş veriler için sürekli dil özellikleri tahmin edilmiştir. Hem nesnel hem de öznel deney sonuçlarında, uyarlanan modelin cinsiyete bağlı ortalama ses modellerini kalite ve benzerlik açısından geçtiği gözlenmiştir.
Thesis abstract: Cross-lingual speaker adaptation for speech synthesis has many applications, such as use in speech-to-speech translation systems. Here, we focus on cross-lingual adaptation for statistical speech synthesis systems using limited adaptation data. We propose new methods on HMM-based and DNN-based speech synthesis. To that end, for HMM-based speech synthesis we propose two eigenvoice adaptation approaches exploiting a bilingual Turkish-English speech database that we collected. In one approach, eigenvoice weights extracted using Turkish adaptation data and Turkish voice models are transformed into the eigenvoice weights for the English voice models using linear regression. Weighting the samples depending on the distance of reference speakers to target speakers during linear regression was found to improve the performance. Moreover, importance weighting the elements of the eigenvectors during regression further improved the performance. The second approach proposed here is speaker-specific state-mapping which performed signicantly better than the baseline state-mapping algorithm both in objective and subjective tests. Performance of the proposed state mapping algorithm was further improved when it was used with the intra-lingual eigenvoice approach instead of the linear-regression based algorithms used in the baseline system. We propose new unsupervised adaptation method for DNN-based speech synthesis. In this method, using sequence of acoustic features from target speaker, we estimate continuous linguistic features for unlabeled data. Based on objective and subjective experiments, adapted model outperformed the gender-dependent average voice models in terms of quality and similarity.