Tez No İndirme Tez Künye Durumu
211774
Kânûni Sultan Süleyman'ın Avrupa'ya karşı takip ettiği fetih politikası / The policy of conquest that Kanunî Sultan Süleyman followed against Europe
Yazar:MUHİTTİN KAPANŞAHİN
Danışman: PROF.DR. AHMET UĞUR
Yer Bilgisi: Erciyes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2007
376 s.
XVI. Yüzyıl Osmanlı Devletinin her yönden zirveye çıktığı bir yüzyıldır. Osmanlı Devleti süper güç olma özelliğine bu yüzyılda ulaşmış, en büyük fetihlerinden birçoğunu yine bu yüzyılda gerçekleştirmiştir. Osmanlı Devletinin en parlak dönemini yaşadığı devir, dünyanın Muhteşem Süleyman diye ifade ettiği Kanunî Sultan Süleyman devridir. Sultan Süleyman'ın 46 yıl gibi uzun bir süre tahtta kalması, çok sayıda fetihlerde bulunmasını, doğuda ve batıda, güneyde ve kuzeyde, karada ve denizde, birçok ülke ve milletle yüz yüze gelmesi sonucunu doğurmuştur. Hıristiyan dünyası ile yaptığı mücadeleler ve bunlara karşı güttüğü politika başta olmak üzere Kanunî Sultan Süleyman'ın fetih politikası, dikkate şayandır. Osmanlı fetihlerinin genel karakterinde olduğu gibi aşamalı fetih politikası, Kanunî döneminde de başarı ile uygulanmıştır. Bunun en güzel örneği Macaristan'ın fethidir. Fetih sonrası uygulamalarla, fetihlerin geçici bir hareket olmadığı ortaya konulmuştur. Kanunî devrinde Osmanlı Devleti, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılmış, fethettiği vilayetlerin büyüklerini, birer sancak haline getirmiştir. Kanunî, Doğu ile Batı arasında dengeli bir politika izlemiş; Doğuda sefere çıkacağı zaman, Batıdaki devletlerin muhtemel düşmanlıklarını önleyecek bir barış antlaşması imzaladıktan sonra, Doğuya seferlere çıkmıştır. Batıya yaptığı seferlerde de aynı durum V söz konusudur. Kanunî Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti, karada olduğu kadar denizlerde de büyük başarılara imza atmıştır. Özellikle Barbaros Hayreddin Paşa komutasında Osmanlı donanması Akdeniz'de askeri üstünlüğü sağlamıştır. Avrupa'da ortaya çıkan dini ve siyasi ihtilaflar, akılcı bir politika ile değerlendirilmiştir. Haçlı birliğini bozmak için Fransızlarla işbirliği yapılarak, Fransızlara ticari imtiyazlar verilmiştir. Protestan hareketi yakından takip edilerek, gerekli adımlar atılmıştır. Tüm Müslümanların hamisi durumunda olan ve bu yolda çalışan Sultan Süleyman, gayr-ı müslimler üzerine defalarca sefer yapmıştır. Çünkü o, bir karış İslam toprağına ve İslam toplumunun bir ferdine karşı yapılacak olan bir haksızlığa göz yummamıştır. Kanunî'nin bu uğurda verdiği mücadele, ülke ve millet birlikteliğini pekiştirmiş, diğer İslam ülkelerinin de takdirini kazanmıştır. Çalışmada, tarihi gelişmeyi kaynaklara dayanan inceleme ve olayları sebepler zinciri içinde açıklama metodu kullanılmıştır.
The sixteenth century was very important as Ottoman Empire became the highest prosperity from all aspects. Ottoman Empire gained the position of being superpower of the world in this century and some of the biggest conquests were occurred in this century. The brightest period of Ottoman Empire was the reign of Kanunî Sultan Suleiman who was known as the magnificent Süleyman. As he reigned such a long time for forty-six years, many conquests were performed, and confronting with a lot of nations in the west, east, south and north, even in the land or sea became inevitable. The Conquest policy that Kanunî Sultan Suleiman followed, mainly challenges he had against Christian world and the policy he followed against them was considerable. The general characteristic of Ottoman Conquest, gradual conquest policy, was applied in Kanunî Sultan Suleiman?s age with a great success. The perfect evidence for this policy was conquest of Hungary. With the applications after the conquest, it was shown that conquests were not temporary event. In the age of Kanunî, Ottoman Empire was spread alone, Asia, Europe and Africa and they changed some of the big cities of these countries as Ottoman States. Kanunî followed a policy between the east and the west, by the time he was getting ready for a battle in the east, he always signed a treaty of peace which would probably prevent the hostility of the states in the west. He also followed the same policy before he went to east. During the period of Kanunî Sultan Suleiman, The Ottoman Empire had VII been very successful not only on the land but also on the sea. Especially, The Ottoman Navy in the command of Barbaros Hayrettin Paşa proved its superiority on Mediterranean Sea. The religious and political conflicts appeared in Europe were all evaluated with a logical policy. To destroy the collaboration of the crusader union, Ottomans cooperated with the French and gave them some privileges. By following the Protestant movements closely, the necessary steps were taken. Kanunî Sultan Suleiman, who was a ruler and who tried hard to become so, he fought against the non-muslim community several times. Because he had never injustice against the smallest piece of Islamic land and even an individual in the society. With his struggle for the sake of this aim, Kanunî Sultan Süleyman reinforced the unity of the public and country and was appreciated by the other Islamic states. In this Project, Definitive Method was used within the examination depending on the historical sources and hierarchy of reasons.