Mayaların doğal olarak bulundukları yaşam alanları oldukça çeşitlidir. Besin içerikleri nedeniyle süt ve süt ürünleri mayalar için oldukça uygun bir yaşam alanıdır. Süt ürünlerinden izole edilen ve tür tanımı yapılan mayaları içeren birçok araştırma bulunmaktadır. Araştırmamızda Çanakkale bölgesinden toplanan çiğ süt, yoğurt, ayran ve peynir örneklerindeki maya florası belirlenerek izole edilen Kluyveromyces marxianus maya türlerinin moleküler yöntemlerle tanımlanması amaçlanmıştır. Ayrıca tanımlanan maya suşlarının bazı hücre dışı enzimatik aktiviteleri belirlenerek glikoz baskılamasına uğrayan enzim aktiviteleri belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmamızda süt ve süt ürünlerinden Candida inconspicua, Candida norvegensis, Candida lambica, Candida tropicalis, Candida zeylanoides, Candida lipolytica, Candida utilis, Candida parapsilosis, Candida famata, Candida colliculosa, Candida pelliculosa, Candida lusitaniae, Candida sake, Candida melibiosica, Candida intermedia, Candida guillermondii, Rhodotorula. muciloginosa, Rhodotorula glutinis, Geotrichum capitatum, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces lactis ve Kluyveromyces marxianus olmak üzere toplam 22 farklı maya türü tanımlanmıştır. Moleküler karakterizasyon sonrası tanımlanan 66 K. marxianus maya türünün 2 farklı haplotipe sahip olduğu bulunmuştur. K. marxianus maya suşlarının hücre dışı enzim profilleri maya suşları arasında farklılıklar göstermektedir. Ayrıca repres ve derepres koşullarda belirlenen hücre dışı invertaz, inülinaz ve ? -galaktozidaz enzim aktivitelerinin bazı suşlarda baskılandığı bazı suşlarda ise aynı üreme koşullarında baskılanmadığı görülmüştür.Çalışmamız sonucunda K. marxianus maya suşlarının çevresel faktörlere karşı oluşturdukları genetik ve buna bağlı metabolik cevapları farklılıklar göstermektedir. K. marxianus maya hücrelerinin bulunduğu ortam şartlarına karşı oluşturdukları fizyolojik cevapları tamamen değişiktir. Glikoz farklı karbon kaynaklarının kullanımı ile ilgili genleri baskılamakta tek başına yetersizdir. K. marxianus maya türünde henüz tanımlanmamış ancak büyük olasılıkla var olan glikoz sensör ve transporter proteinlerinin bu duruma neden olması kuvvetli bir ihtimaldir.
|
Natural habitats of yeast are quite varied. Due to its content, dairy products is very suitable environment for the yeasts. Many studies conducted on the identification of yeast species isolated from dairy products. In our research, we described yeast in raw milk, yoghurt, ayran and cheese samples collected from Çanakkale, Turkey. In addition molecular characterization of isolated Kluyveromyces marxianus yeast species were done. Extracellular enzyme activities of yeast species were determined and their glucose repression patterns uncovered.In our study, twenty two different yeast species were identified from dairy products as Candida inconspicua, Candida norvegensis, Candida lambica, Candida tropicalis, Candida zeylanoides, Candida lipolytica, Candida utilis, Candida parapsilosis, Candida famata, Candida colliculosa, Candida pelliculosa, Candida lusitaniae, Candida sake, Candida melibiosica, Candida intermedia, Candida guillermondii, Rhodotorula muciloginosa, Rhodotorula glutinis, Geotrichum capitatum, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces lactis and Kluyveromyces marxianus. After molecular analysis of 66 K. marxianus yeast strains, 2 haplotype patterns were found. Extra cellular enzyme profiles of K. marxianus yeast strains were different between the strains. Invertase, inulinase and ? -galactosidase enzyme activities determined in both repres and derepres conditions were very changeable between strains.The metabolic, and so genetic, responses of K. marxianus yeast strains against environmental factors were different. Physiological responses of yeast cells to environmental conditions were also different. Glucose, itself, was not enough for repressing the genes related with the utilization of other carbon sources. Glucose sensors and transporters that are not identified yet in K. marxianus species may responsible from these variable results. |