Tez No İndirme Tez Künye Durumu
159854 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
AB'ye entegrasyon sürecinin Türkiye ve Bulgaristan'daki süt ve süt ürünü üreten işletmeler üzerindeki etkisi / The effect of integration period to EU on milk and milk products industry in Turkey and Bulgaria
Yazar:BAHTIGÜL KAZIMOVA
Danışman: Y.DOÇ.DR. GÜVEN SAYILGAN
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı
Konu:İşletme = Business Administration
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
106 s.
ÖZET AB 'de süt ve süt ürünlerinin destekleme OTP'nın kapsam, işlevleri, etkileri ve sonuçları bakımından kendisine özgün bir yeri bulunmaktadır. AB'de süt ve süt ürünleri sektöründe Temmuz 1968'den bu yana, OTP esasları uyarınca, Topluluk iç piyasayla ilgili düzenlemeleri yapan, üçüncü ülkelerle olan ticareti düzenleyen, destekleme fiyatlarının tespiti ve destekleme alımlarını, sübvansiyonları, yardımları, stoklama sistemlerini içeren ve üretim fazlalıkları sorunlarına çözümler gösteren bir ortak piyasa düzeni uygulanmaktadır. AB süt sektöründe yapılanma, süt işletmeleri, kısmen süt hayvancılığı ve dolayısıyla bağlantıda olduğu tarım boyutunun Türkiye ve Bulgaristan ölçeğinde mevcut problemleri belirleyerek irdelenmiştir. Ülkelerin Topluluğa uyum sorunlarını aşabilmesi açısından tarım ve sanayi (süt) alanındaki farklılıkların giderilmesi gibi konulann altı çizilmiştir. Türkiye'de gıda sanayi içindeki % 16'lık payı ve büyük bir kitlenin geçim kaynağı olması nedeniyle süt ve süt ürünleri sanayi önemli bir sektördür. Özellikle son 10-15 yıllık periyotta, süt sanayinin genel yapısı ve karakterinin de değişmeye başladığı belirlenmiş ve hızlı gelişme göstererek sektör geleneksel yapı ile ilkel kimlikten sıyrılmaya başlamıştır. Bulgaristan'da genelde kırsal kesimde bulunan işletmelerin çoğunluğu geleneksel,ekonomik bilinçten yoksun birimlerdir. Bulgaristan'da 1999 yılına dek süt ve süt ürünleri durum analizi Devlet İstatistik Enstitüsünden (DÎE) alman bilgilere göre düzenlenmektedir. 2000 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ve DİE arasında istatistik bilgiler bazında üretim faaliyetlerin denetimi için bir sözleşme imzalanarak Tarım ve Orman Bakanlığında (TOB) "Agrostatika" bölümü oluşturulmuştur. Bu bölümün temel görevi süt işletmelerinde anketlerle gözlem yaparak, istatistik bilgileri AB'nin gerekçelerine göre düzenlemektir. Bölümün 2000 yılında aktif faaliyete seçtiği göz önünde bulundurursak süt ürünlerinin tüm alanlarında sağlam bir veri tabanı oluşturma imkanı bulamamıştır. 97
SUMMARY In the European Union, support policies for milk and milk products has its own place when the scope, functions, effects and the results are considered. In the European union milk and milk products sector since July 1968, according to CAP principles, the Union has been implementing a common market regulation which makes the necessary arrangements about internal market, established the trade with third countries, which comprises the determination of support prices and support purchases, subventions, grants, stock systems and proposes solutions for extra amount of production. The European Union has determined and examined the present problems in Turkey and Bulgaria scale of the agriculture dimension which it is related because of the organization of milk sector, milk enterprises, and partially milk animals. In order for the countries to overcome the conformity problem to the Union, the topics like agriculture and industry (milk) diversities to be cancelled are underlined. In Turkey, among food sector milk and milk products has the share of 16 % and since with them many families survive, they are considered as an important sector. Particularly in the recent 10-15 years, it is determined that the general structure and character of milk sector has been changed; and with a rapid improvement the sector has succeeded to leave the traditional structure and primitive identity. Major part of the enterprises in rural areas of Bulgaria is the units generally traditional, and lack of economical consciousness. In Bulgaria until the year 1999, the situation analysis of milk and milk products were arranged according to the data obtained from State Institute of Statistics (SIS). In year 2000, with the contract signed between Ministry of Agriculture and Forest and SIS for the inspection of the production activities on statistical data basis; and the unit titled "Agrostatika" is established in Ministry of Agriculture and Forest. The main duty of this unit is by making observations through surveys in milk enterprises, to arrange the statistical data according to the EU motives. When we take into consideration that the unit has started its duties by year 2000, the possibility of forming a reliable database in all milk products fields has not been achieved yet. 98