Tez No İndirme Tez Künye Durumu
338408
The effects of seed sludge type and anoxic/aerobic period sequence on aerobic granulation and COD, N treatment performance / Aşı çamur tipi ve anoksik/aerobik periyot sıralamasının aerobik granülasyon ve KOİ, N arıtım performansına etkisi
Yazar:YUSUF ÇAĞATAY ERŞAN
Danışman: YRD. DOÇ. DR. TUBA HANDE ERGÜDER
Yer Bilgisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Çevre Mühendisliği = Environmental Engineering
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2013
106 s.
Bu yüksek lisans tezinin amacı ardışık kesikli reaktörlerde (AKR) aerobik granülasyon için gerekli işletim koşullarının iyileştirilmesidir.Çalışmanın birinci bölümünde, membran biyoreaktör çamuru (MBÇ) ve konvansiyonel aktif çamur (AÇ), askıda aşı çamuru tipinin AKR'lerde granülasyona etkisini araştırmak amacıyla kullanılmıştır. MBÇ granüllerinin büyüklük, toksik etkilere dayanıklılık, stabilite ve iyileşme açısından AÇ granüllerinden daha avantajlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. İnhibisyon olmayan koşullarda, çKOİ giderim verimleri MBÇ ve AÇ için sırasıyla %70±13 ve %67±11 ve toplam azot (TN) giderim verimleri de sırasıyla %38±8 ve %26±8 olmuştur.Çalışmanın ikinci bölümünde, periyot sıralamasının (anoksik-aerobik ve aerobik-anoksik) MBÇ'den aerobik granülasyona ve çKOİ, N giderim verimlerine etkisi incelenmiştir. Anoksik-aerobik periyotta üretilen granüller aerobik-anoksik periyotta üretilenlerden daha stabil ve büyük (1,8-3,5 mm) olmuştur. Kararlı koşullarda, her iki reaktörde de yaklaşık %95 çKOİ, %90 TAN ve %39-47 TN giderimi elde edilmiştir. Anoksik-aerobik periyot sıralamasında anoksik periyotta yaklaşık %100 denitrifikasyon elde edilmiştir ve bu aerobik-anoksik işletimde 40%olarak gözlenmiştir.Giriş suyundaki sülfatın (35,1 mg/L'den 70,1 mg/L ye) granüllerin arıtım verimleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Giriş SO42- derişimleri 52,6 mg/L ile 70,2 mg/L arasındayken reaktör içerisinde sülfat indirgenmesi artmıştır. Üretilen sülfür (0,24 mg/L'den 0,62 mg/L'ye) amonyak oksitleyen bakterilerin (AOB) performansını %10'dan 50'ye kadar inhibe etmiştir.
The aim of this master thesis study was improvement of the required operational conditions for aerobic granulation in sequencing batch reactors (SBRs).In the first part of the study, membrane bioreactor sludge (MBS) and conventional activated sludge (CAS), were used to investigate the effect of suspended seed sludge type on granulation in SBRs. The MBS granules were found to be advantageous in terms of size, resistance to toxic effects, stability and recovery compared to CAS granules. During non-inhibitory conditions, sCOD removal efficiencies were 70±13% and 67±11% for MBS and CAS, and total nitrogen (TN) removal efficiencies were 38±8% and 26±8%, respectively.In the second part of the study, the effects of period sequence (anoxic-aerobic and aerobic-anoxic) on aerobic granulation from MBS, and sCOD, N removal efficiencies were investigated. Granules developed in anoxic-aerobic period sequence were more stable and larger (1.8-3.5 mm) than granules developed in aerobic-anoxic sequence. Under steady conditions, almost 95% sCOD, 90% Total Ammonia Nitrogen (TAN) and around 39-47 % of TN removal was achieved. Almost 100% denitrification in anoxic period was achieved in anoxic-aerobic period sequence and it was observed around 40% in aerobic-anoxic period sequence.The effects of influent sulfate (from 35.1 mg/L to 70.2 mg/L) on treatment efficiencies of aerobic granules were also investigated. The influent SO42- concentrations of 52.6 mg/L to 70.2 mg/L promoted sulfate reduction. The produced sulfide (0.24 mg/L to 0.62 mg/L) inhibited the ammonia-oxidizing bacteria (AOB) performance by 10 to 50%.