Tez No İndirme Tez Künye Durumu
309578
Bozcaada (Çanakkale, Türkiye) üzümleri yüzeyinden izole edilen non-saccharomyces maya türlerinin tanımlanması ve moleküler analizi / Identification and molecular analysis of non-Saccahromycesyeast species isolataed from grape surface from Bozcaada (Çanakkale, Turkey)
Yazar:İLKNUR NEZAHAT ÇILDIR
Danışman: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY TURGUT GENÇ
Yer Bilgisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Genetik = Genetics ; Mikrobiyoloji = Microbiology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
137 s.
Üzümler mayalar için oldukça uygun bir yaşam alanı olup üzüm yüzeyinde bulunan maya florası şarap kalitesini etkilemektedir. Fermentasyon florası yoğun olarak çalışılarak belirlenmesine rağmen üzüm yüzey florası oldukça az çalışılmıştır. Araştırmamızda Bozcaada bölgesinden toplanan üzümlerin yüzey maya florası belirlenmeye çalışılmıştır. Metschnikowiapulcherrima maya türü üzümlerden yoğun olarak izole edilen hücre dışına salgıladığı pulcherrimin pigmenti ile karakteristik bir maya türüdür. M. pulcherrima maya suşları arasında fenotipik, genetik ve biyokontrol özellikleri bakımından farklılıklar bulunmaktadır.Bozcaada bölgesinde yetiştirilen Karasakız, Efes Karası, Çavuş, Atasarısı, Alphonse, Cinsaut, Kınalı Yapıncak, Cardinal, Karalahna, Pembe Gemre, Kokulu Kabak ve Cabernet araştırmamızda kullanılan üzüm çeşitleridir. Çalışmamızda 5 cinse ait 16 farklı maya türü belirlenmiştir. Cryptococcuslaurentii, Cr. neoformans, Cr. albidus, Cr. humicola, Candidafamata, C. holmii, C. zeylanoides, C. sake, C. magnoliae, C. membranifaciens, Metschnikowiapulcherrima, Saccharomycescerevisiae, Kloeckeraapis, K. apiculata, Rhodotorulamucilaginosave R. glutinisbelirlenen maya türleridir.M. pulcherrima maya türü inulinaz enzim aktivitesi ile sukrozu hidrolize etmektedir. Farklı bakteri ve küf türlerine karşı M. pulcherrima maya türü farklı üreme ve pigment sentezi göstermektedir. Ayrıca farklı stres koşulları da üremeyi ve pigment sentezini etkilemektedir. Pulcherrimin pigment sentezinin amino asit biyosentezizyolu içinde gerçekleşme ihtimali yüksektir.M. pulcherrima maya türlerinin 4 farklı haplotipe sahip olup, en fazla haplotip ve nukleotid çeşitliliğinin Kınalı Yapıncak M. pulcherrima maya populasyonlarında bulunduğu belirlendi. Her üzüm çeşidin yüzeyinde barındırdığı maya populasyonun içindeki genetik varyansın yüksek olduğu, aynı bağda yetişen üzüm çeşitleri arasındaki varyansın ise düşük olduğu tespit edildi.
Grape is mostly preferred habitat for the yeasts and the natural yeast flora on the grape berries affect the wine production. Even though, many study conducted on the identification of yeast species isolated from fermentation process, yeast flora on grape-berry surface is surprisingly poorly documented. In our research, we described yeast flora and diversity on grape berries collected from Bozcaada, Turkey.Metschnikowiapulcherrimayeast species are widely distributed on mature grapes andhaveextracellular pulcherrimin pigment synthesis.There is a variation in phenotypic, genetic and biocontrol characteristics among the strains of M. pulcherrima.Grape varieties grown in Bozcaada, Karasakız, Efes Karası, Çavuş, Atasarısı, Alphonse, Cinsaut, KınalıYapıncak, Cardinal, Karalahna, PembeGemre, KokuluKabak, and Cabernet were used in our research. Sixteen different yeast species were identified as Cryptococcus laurentii, Cr. neoformans, Cr. albidus, Cr. humicola, Candida. famata, C. holmii, C. zeylanoides, C. sake, C. magnoliae, C. membranifaciens, M. pulcherrima, Saccharomyces cerevisiae, Kloeckeraapis, K. apiculata, Rhodotorula mucilaginosa and R. glutinis. Grape sucrose was hydrolysed by inulinase enzyme of M. pulcherrima yeast species. Antagonistic activity of M. pulcherrima yeast species to microorgnisms became variable. Different stres conditions effect the growth and pulcherrimin synthesis. Pigment synthesis might be associatedwith the amino acid biyosynthesis pathway.M. pulcherrima yeast strains showed four haplotype patterns. Kınalı Yapıncak yeast population showed the highest nucleotide and haplotype diversity. Genetic variation within the grape yeast population was greater than the genetic variation between the yeast populations of grape varieties growing in the same vineyard.