Bu çalısmada, üreolitik bir bakteri olan Bacillus pseudomycoides U10
bakterisinin EPS üretimi; EPS'nin içerik, yapı farklılıkları ve besiyeri
çesitliliğinin etkisi arastırılmıĢtır. Bu amaçla LB, TSB, NB, glukoz, melas ve
peynir altı suyu kullanılmıstır. Bakteriyel EPS üretimine sıcaklık (25, 30, 37, 45
°C), pH (6,5; 7,0; 7,5; 8,0; 9,0) ve inkübasyon süresinin etkisi de arastırılmıstır.
Elde edilen sonuçlara göre, EPS üretimi besiyeri ve mineral çesitliliğine göre
değismektedir. Genel olarak bakteri en iyi üretimi LB+PAST içeren ortamda
gerçeklestirmistir. Tüm besiyerleri dikkate alındığında pH:7'de maksimum EPS
üretimi gerçeklestirilen, melas besiyerinde bakteri maksimum EPS üretimine
pH:7,5'ta ulasmıstır. Çalısmamızda ayrıca farklı ortamlarda üretilen saf EPS'nin
seker, protein ve üronik asit içerikleri de belirlenmistir. Peynir altı suyu içeren
ortamda bakteriyel EPS'nin protein içeriği yüksek bulunurken, melas ortamında
karbohidrat içeriğinde artıs olmustur. Saf EPS yapısı hakkında daha ayrıntılı bilgi
elde etmek üzere SAXS, XRD, SEM ve TGA analizleri yapılmıstır. Besiyeri
farklılığının bakteriyel EPS kompozisyonu ve üç boyutlu yapısı üzerinde etkisinin
olup olmadığı hakkında bilgi edinilmesi hedeflenmistir. Buna göre, XRD, TGA ve
SEM analizleri ile farklı ortamlarda üretilen bakteriyel EPS yapısının uyumlu
sekilde benzer olduğu görülmüstür. SAXS analizi ile EPS'nin hücreler arasına
gömülü halde sıkı ve iki tabakalı bir kabuğa sahip olduğu anlasılmıstır.
|
In this study, the effect of different nutrients on production, composition and
structure of EPS was investigated by strain of an ureolitic bacterium, which is
named Bacillus pseudomycoides U10. For this purpose, the media of LB, TSB,
NB, glucose, molasses and whey powder were used. Also, the effect of
temperature (25, 30, 37, 45 °C), pH (6,5; 7,0; 7,5; 8,0; 9,0) and incubation time
were examined on production of bacterial EPS. According to the results,
production of EPS could be changed in each variety of minerals and medium. In
general, the best yield of EPS production was observed by adding whey powder in
LB. For in all media, while the maximum production of EPS was occurred at
pH=7, the strain U10 reached maximum production of EPS at pH=7,5 in molasses
medium. In addition to this study, the contents of total carbohydrate, protein and
uronic acid of pure EPS produced in different media were also determined. While
the protein rate of bacterial EPS was rich which produced by adding whey powder
in LB media, in molasses medium EPS was rich in carbohydrate content. SAXS,
XRD, SEM and TGA analysis were performed to obtain more detailed
information about structure of pure EPS. It is intended to get information by
examination the effect of media diversity for the composition and the threedimensional
structure of bacterial EPS. Accordingly, XRD, TGA and SEM
analysis of bacterial EPS, which produced in different media, were found to be
similar structures. It was understood by the SAXS analysis; EPS embedded
between cells and have a compact bilayer shell. |