Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
201060
|
|
Ankara ilinde tüketime sunulan sokak sütlerinde ve beyaz peynirlerde Brucella varlığının ELISA yöntemiyle araştırılması ve Brucella bakterisinin Kefir'de yaşam süresinin tayini / Researching Brucella presence by ELISA method in milk and cheese which is consumed in aAnkara territory and obtaining life-time of Brucella bacteria in Kefir
Yazar:NAİLE TAŞKIN
Danışman: PROF. DR. GÜVEN URAZ
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
86 s.
|
|
Bu aratırmada; ilk olarak 100 çi süt örnei ve 200 beyaz peynir örnei olmaküzere toplam 300 örnek ELISA yöntemiyle incelenmitir. ncelenen 100 çi sütörnei; Ankara ili semt ve ilçelerindeki sokak sütçülerinden temin edilmitir veELISA yöntemiyle Brucella Ig G Pozitiflii yönünden incelenmitir. Buna göre100 adet örnein 16 (%16)'sı Brucella spp. yönünden pozitif bulunmutur.ncelenen 200 beyaz peynir örneinden; 100 tanesi Ankara'da bulunan deiikmarket ve semt pazarlarından, 50 tanesi ırnak ilinden ve 50 tanesi ise Vanilinden temin edilerek ELISA yöntemiyle Brucella Ig G Pozitiflii yönündenincelenmitir Buna göre 200 adet örnein hiçbirinde Brucella Ig G antikorlarıyönünden pozitiflik saptanamamıtır. Ayrıca bu aratırmada; Brucella bakterilerininKefirde canlı kalma süresi de aratırılmıtır. Bu çalıma sonucunda;Brucella melitensis 16M ve Brucella abortus 544sularından hazırlananbakteriler kefir içerisindeki üç farklı bakteri younluunda ilk 0-24 saataralıında canlılıını sürdürürken, 24 saatten itibaren üreyememektedir.
|
|
In this study, total 300 samples as 100 raw milk samples and 200 white cheesesamples are investigated with Elisa Method. The first 100 raw milk samples arecollected from milkman working in the streets of the Ankara?s neighbourhoodsand counties and investigated according to Brucella Ig G pozitive with ELISAmethod. According to test results, 16% of 100 samples is determined aspositive.The other 200 white cheese samples are collected from differentcounty?s bazaars. 50 of them are collected from ırnak, 50 of them are collectedfrom Van and last 100 of them are collected from Ankara and investigatedagain according to Brucella Ig G pozitive with ELISA method . According to theresults, no positive Brucella Ig G anticores are determined.Also, in this study life time of bacterias in Kefir is investigated. According tothis study?s results, Brucella melitensis 16M and Brucella abortus 544 Abacteries exists with different bacteria intensities in the Kefir at the first 0-24hours but after 24 hours, they can not be reproduced. |