Tez No İndirme Tez Künye Durumu
446393
Zeytinyağı katı atığından izole edilen Bacillus sp. L1S lipazın saflaştırlması ve karakterizasyonu / Purification and characterization of lipase of Bacillus sp. L1S isolated from olive oil waste
Yazar:YASEMİN KÖKSAL
Danışman: PROF. DR. SABRİYE ÇANAKÇI
Yer Bilgisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Lipaz = Lipase
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
72 s.
Lipazlar karboksilik ester bağları üzerinde etkili olan hidrolazların bir parçasıdır. Lipazların fizyolojik rolü, trigliseritleri içinde bulunan digliseritleri, monogiliseritleri ,yağ asitlerini ve gliserolü hidrolize etmektedir Bu çok yönlülük lipazı gıda, deterjan, ilaç, deri, tekstil, kozmetik ve kağıt sektörlerinde potansiyel uygulamalar için tercih edilen enzim yapar. Bu çalışmada, Yusufeli (Artvin, Türkiye) ve Söke (Aydın, Türkiye) iki zeytin fabrikası atıksular dikkatle toplandı. Farklı koloni morfolojileri dikkate alınarak 13 farklı suş izole edildi ve tanımlama yapılmak için saflaştırıldı. 16S rRNA analizi izolatlar Bacillus cinse ait olduğunu ortaya koymuştur. Biz bu çalışmada 13 farklı izolattan Bacillus sp. L1S seçildi. Saflaştırılan enzimin optimum aktiviteyi 45oC ve pH 8 göstermiştir. Moleküler ağırlığı yaklaşık olarak 27 kDa olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, enzimin biyokimyasal özellikleri, enzimin önemli bir endüstriyel enzim olabileceğini göstermektedir.
Lipases are the part of the hydrolases that act on carboxylic ester bonds. The physiologic role of lipases is to hydrolyze triglycerides into diglycerides, monoglycerides, fatty acids ,and glycerol. This versatility makes lipase the enzyme of choice for potential applications in the food ,detergent , pharmeceutical, leather, textile, cosmetic, and paper industries. In this works, wastewater of an olive factory from Yusufeli (Artvin,Turkey) and Söke (Aydın,Turkey) were collected carefuluy. Based on differenciess of colony morphologies, 13 isolates were selected and purified for identification. 16S rRNA analayses revealed that the isolates belong to Bacillus genus. In this study , we choice Bacillus sp L1S isolates the bacterial lipase. The purified lipase showed optimal activity at 45°C in pH 8. The molecular mass of the lipase was determined approximately 27 kDa on SDS-PAGE. In the light of all data it has been suggested that the enzyme's biocatalytic properties proved to be one of the important industrial enzymes.