Tez No İndirme Tez Künye Durumu
76307 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Çiğ sütten izole edilen bacillus türlerinin listeria monocytogones ve diğer bakteriler üzerine tuz ve glikoz konsantrasyonlarında inhibitör etkileri ile bacillus türlerinin beta-laktamaz enzim aktivitesi ve beta-laktam i /
Yazar:DİLEK HANDE BİNNET
Danışman: DOÇ. DR. GÜVEN URAZ
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Antibiyotikler = Antibiotics ; Bacillus = Bacillus ; Bakteriler = Bacteria ; Enzimler = Enzymes ; Listeria monocytogenes = Listeria monocytogenes ; Çiğ süt = Raw milk ; İnhibitör = Inhibitor
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
137 s.
ÇİĞ SÜTTEN ELDE EDİLEN BACILLUS TÜRLERİNİN LISTERİA MONOCYTOGENES VE DİĞER BAKTERİLER ÜZERİNE DEĞİŞEN TUZ VE GLİKOZ KONSANTRASYONLARINDA İNHİBİTÖR ETKİLERİ İLE BACILLUS TÜRLERİNİN BETA-LAKTAMAZ ENZİM AKTİVİTESİ VE BETA-LAKTAM İNHİBİTÖRÜ OLAN ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Dilek Hande BİNNET GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 1998 ÖZET Araştırmada, 195 çiğ süt örneğinden 33 Bacillus izole edilerek adlandırılması yapılmıştır, izole edilen Bacillus'ların Listeria monocytogenes (680 x L.monocytogenes 2167 type I) üzerine inhibitor etkileri çalışılmıştır. Bu amaçla, BHI besiyerine %2, % 2.5, % 3, % 3.5, %4 konsantrasyonlarında NaCl ve diğer BHI besiyerine %2, % 2.5, % 3, % 3.5, % 4, % 4.5 konsantrasyonlarında glikoz ilave edilerek besiyerine daldırma yöntemi (spot on the lawn) ile inhibitör etki değerlendirilmiştir. Listeria monocytogenes üzerine tuz ve glikoz ilavesinin olmadığı BHI besiyerine Bacillus türleri inhibitor etki göstermemiştir. Artan tuz ve glikoz konsantrasyonlarında B. bre vis, B.cereus, B.lentus, B.coagülans, B.megaterium, B.mycoides, B.sphaericus, B.stearothermophilus ve B.subtilis türlerinin L.monocytogenesüzerine inhibitor etkisi gözlenmiştir. İzolasyonu gerçekleştirilen B.circulans, B.macerans, B.licheniformis, B.polymxa türlerinin tüm ortamlarda L..monocytogenes üzerine inhibitor etki göstermediği, tespit edilmiştir. % 3.5 glikoz konsantrasyonunda L.monocytogenes' e karşı 2 B.coagülans'ın inhibitor etkisi gözlenirken, aynı şekilde B.stearothemophilus'unda. inhibitor etkisi bu konsantrasyonda gözlenmiştir. Artan glikoz konsantrasyonunda Bacillus türlerinin L.monocytogenes üzerine inhibitör etkileri % 4 glikoz konsantrasyonundan sonra gözlenememiştir. Ve glikoz konsantrasyonu arttıkça doğru orantılı olarak Bacillus türlerinin inhibisyon zon çaplarının da arttığı tespit edilmiştir. Değişen tuz ve glikoz konsantrasyonlarında L.monocytogenes üzerine aynı Bacillus türlerinin inhibitor etki oluşturduğu ve zon çaplarının tuz konsantrasyonunda azalırken, glikoz konsantrasyonunda arttığı bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızda 33 Bacillus türünün Streptococcus fecalis, Streptococcus lactis, E.coli K12, Pseudomanas aeruginosa, Yersinia enterocolitica üzerine aynı tuz ve glikoz konsantrasyonlarında inhibitor etkileri de araştırılmıştır. Ancak bu bakteriler üzerine hiçbir Bacillus türünün inhibitor etki göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmamızda adlandırılan Bacillus türlerinin kromojenik sefalosporin (Nitrosefin) Test ve İodometrik Test Yöntemleri ile 10 susun beta-laktamaz aktivitesi her iki yöntemle pozitif olarak tespit edilmiştir. Beta-laktamaz pozitif olan 10 Bacullus'un 2'şer tanesi B.brevis, B.lentus, B.mycoides, 3'ü B.polymxa, l'i B.megaterium'dur. Geriye kalan 23 Bacillus izolatının beta-laktamaz enzim varlığı negatif olarak değerlendirilmiştir. Beta-laktamaz enzim varlığı negatif olan 23 Bacillus'dan 3'er tanesi B.cereus, B.licheniformis, B.sphaericus, B.stearothermophilus, B.subtilis, 2'şer tanesi, B.circulans, B.coagülans, B.macerans ve l'er tanesi de B.brevis- III ve B.mycoides-III'dür. Beta-laktamaz enzim varlığı pozitif veİİİ negatif olarak tespit edilen Bacillus'lar beta-laktam inhibitörü olan klavulanat-amoksisilin ve sulbaktam-ampisiline antibiyotiklerine karşı duyarlılıkları test edilmiştir. 33 Bacillus izolatının klavulanat-amoksisiline karşı % 33.3 u hassas, sulbaktam-ampisiline karşı ise % 90.9'u hassastır. Bilim Kodu Anahtar Kelimeler 4010104 Bacillus, Listeria, inhibitor etki, NaCl, glikoz, beta-laktamaz. Sayfa Adedi Tez Yöneticisi 137 Doç.Dr. Güven URAZ
RESEARCH OF INHIBITORY EFFECTS OF BACILLUS SPECIES ISOLATED FROM RAW MILK UPON LISTERIA MONOCYTOGENES AND OTHER BACTERIAS IN VARIABLE SALT AND GLUCOSE CONCENTRATION AND SENSITIVITY OF BACILLUS SPECIES UPON ANTIBIOTICS BEING BETA-LACTAMASE ENZYME ACTIVITY AND BETA-LACTAMASE INHIBITORY ' (M.Sc.Thesis) Dilek Hande BİNNET GAZİ UNIVERSTY INSTITUDE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 1998 ABSTRACT The 33 Bacillus of 195 raw milk samples were isolated and named. Inhibitory effects of isolated Bacillus on Listeria monocytogenes (680 x Listeria monocytogenes 2167 type I) were studied. By this aim, inhibitory effect was evaluated using the "spot on the lawn " method for BHI agar supplemented with 2%,3%,3.5% and 4% concentrations of NaCl, for other BHI agar supplemented with 2%,2.5%,3%,3.5%,4% and 4.5% concentrations of glucose. Bacillus species of BHI agar in which Listeria monocytogenes not supplemented with salt and glucose never exhibited an inhibitory effect. But, inhibitory effects of B.brevis, B.cereus, BJentus, B.coagulans, B.megaterium, B.mycoides, B.sphaericusf B.stearothermophilus and B.subtilis species upon Listeria monocytogenes were observed within increased salt and glucose concentrations. Not any inhibitory effect of isolated B.circulans, B.macerans, B.licheniformis, B.polymxa species upon Listeria monocytogenes were observed in all conditions. It was also found that in 2%,2.5%,3%,3.5%,4% salt concentrations the inhibition zone diameters of Bacillus species which exhibit inhibitory effect decreased in reverse ratio by increasing salt (NaCl) concentration.When salt concentration reached up 2%, the inhibitory effect of 3 B.brevis, 3 B.cereus, 2 B.Ientus,B.megaterium, 3 B.sphaericus, 3 B.subtilis upon Listeria monocytogenes exhibited. Inhibitory effect of 3 B.brevis stopped in 2.5% salt concentration. Inhibitory effects of 2 B.coagulans and 3 B.stearothermophilus species observed just in 3.5% salt concentration. Except these strains the inhibitory effects of 3 B.cereus, 2 BAentus, 3 B.sphaericus and 3 B.subtilis upon Listeria monocytogenes not observed after salt concentration reached 3.5% ratio. When we measure inhibition zone diameters created by Bacillus species we find that the zone diameters get narrow parallel with salt concentration increasement. Additionaly, in case of BHI agar supplemented with 2%, 2.5%, 3%, 3.5%, 4%, 4.5% glucose concentration it was found that 3 B.brevis, 3 B.cereus, 3 B.mycodies, 2 B.sphaericus, 3 B.subtilis and 3 B.stearothermophilus species exhibit inhibitory effects.Inhibitory effects of 3 B.brevis, 3 B.cereus, 2 BAentus, 1 B.megaterium, 3 B.sphaericus, 3 B.subtilis were observed in 2% glucose concentration. Also it was clearly seen that 3 B.brevis doesn't exhibit inhibitory effect after 3% glucose concentration. Besides the inhibitory effect of 2 B.coagulans upon Listeria monocytogenes in 3.5% glucose concentration, inhibitory effect of B.stearothermophilus were observed at the same time. Within rising glucose concentration not any inhibitory effects of Bacillus species were observed after 4% glucose concentrations.lt was observed the inhibition zone diameters of Bacillus species get bigger as long as glucose concentration increased.In variable salt and glucose concentrations, same Bacillus species creates inhibitory effects upon Listeria monocytogenes and zone diameters decreases in salt concentrarion.Additionally, the inhibitory effects of 33 Bacillus species upon Streptococcus fecalis,Streptococcus lactis, E.coli K 12, Pseudomona aeruginosa, Yersinia enterocolitica were searched in the same salt and glucose concentrations. But it was observed that none of Bacillus species exhibited the inhibitory effects upon these bacterias. Chromogemc Cephalosporin (Nitrocefin) Test and Iodemetric Test methods which were named in our study and beta-lactamase activity were studied. Beta-lactamase activity observed positively with two methods at 10s of 33 Bacillus. From the ten Bacillus strains were B.brevis, BAentus, B.mycodies, three strains were B.polymxa, one strain was B.megaterium. From the remaining 23 Bacillus strains, three strains were B.cereus, B.licheniformis, B.sphaericus, B.circulans, B.coagulans, B.macerans and one strain was B.brevis III and B.mycoides III Then, the sensitivities of Bacillus strains whichhave positive and negative beta-lactamase enzyme activity upon clavulanat-amoxicilin and sulbactam-ampisilin called as beta-lactamase inhibitory were tested. Totally 63.6% of all strains were determined to be sensitive to clavulanat-amoxicilin and 21.2% to sulbactam-ampisilin. Science code Key Words Number of pages Thesis Director : 4010104 : Bacillus, Listeria, Inhibitory Effect, NaCl, Glucose, Beta- lactamase : m\2ft : Doç. Dr. Güven URAZ