Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
380415
|
|
Sodyum siyanür'ün (NaCn) aynalı sazan'ın (Cyprinus carpio) bazı dokularındaki enzim aktivitelerine ve biyokimyasal parametrelerine etkilerinin incelenmesi / Investigation of the effect of sodium cyanide (NaCn) on antioxidant enzyme activities and biochemical parameters of some tissues of mirror carp (Cyprinus carpio)
Yazar:YUSUF SARIOĞLU
Danışman: DOÇ. DR. MUHAMMET DÖNMEZ ; DOÇ. DR. KAZİM UYSAL
Yer Bilgisi: Dumlupınar Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
42 s.
|
|
Bu çalışmada, bulundukları ortama 0,5 mg/L konsantrasyonunda siyanür eklenmiş sazan balıklarının (Cyprinus carpio) beyin, kas, karaciğer ve solungaç dokularında süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri ile malondialdehit (MDA) düzeylerindeki değişim belirlenmiştir. Balıklar siyanüre 24 ve 72 saat süreyle maruz bırakılmışlardır. 24 saatlik maruziyetin ardından kas dokusu MDA düzeylerinde ve beyin dokusu SOD ve CAT enzim aktivitelerinde kontrol grubuna göre önemli ölçüde azalma görülmüştür. 72 saatlik deneyin ardından beyin dokusundaki SOD aktivitesi ve MDA düzeyi önemli derecede artmıştır. Maruziyetin ardından bazı dokular sodyum siyanüre karşı reaksiyon göstererek enzim aktivitelerini artırırken bazı dokular olumsuz etkilenmiştir. Sonuç olarak siyanür varlığının antioksidan enzimlerden SOD ve CAT aktivitelerini ve oksidatif stres göstergelerinden MDA düzeylerini değiştirdiği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, Katalaz (CAT), Malondialdehit (MDA), Siyanür, Süperoksit dismutaz (SOD).
|
|
In this study, the changes of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities and malondialdehyde (MDA) levels in brain, muscle, liver and gill tissues of Cyprinus carpio were determined by the addition of 0,5mg/l cyanide into the fish environment. The fish were exposed to cyanide for 24 and 72 hours. As a result of the 24-hour exposure, a significant decrease observed in MDA level in muscle and in the SOD and CAT activities in brain compared to the control groups. As a result of 72-hour exposure, SOD enzyme activity and MDA levels in brain tissue were increased significantly. The CAT activity in liver was remarkably higher than other tissues of C. carpio. After the exposure, some tissues increased their enzyme activities as a reaction to sodium cyanide while some other tissues were adversely affected. Consequently, we can say that cyanide presence changes the activities of SOD, CAT antioxidant enzymes and MDA levels working as the indicators of oxidative stress.
Keywords: Cyanide, Cyprinus carpio, Catalase (CAT), Superoxide Dismutase (SOD), Malondialdehyde (MDA). |