Tez No İndirme Tez Künye Durumu
357227
Karadeniz'in batı kıyılarındaki baskın makroalglerde protein, karbonhidrat ve yağ içeriklerinin mevsimsel araştırılması / Seasonal investigation of the protein, carbohydrate and lipid contens of dominant macroalgae in the western coast of the Black Sea
Yazar:KÜBRA YEŞİLOVA
Danışman: PROF. DR. NESLİHAN BALKIS
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Hidrobiyoloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Deniz Bilimleri = Marine Science
Dizin:Karadeniz = Black Sea ; Karbonhidratlar = Carbohydrates ; Makroalgler = Macroalgae ; Proteinler = Proteins ; Yağlar = Oils
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
73 s.
Karadeniz'in batı kıyılarında belirlenen 5 istasyonda (İğneada, Kıyıköy, Yalıköy, Karaburun, Kilyos) bulunan baskın makroalg türlerini, türlerin yaşadıkları ortamın ekolojik özellikleri ve içerdikleri toplam protein, karbonhidrat ve yağ miktarlarını belirlemek amacıyla Kasım 2012-Ağustos 2013 tarihleri arasında mevsimsel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Elde edilen örneklerin incelenmesi sonucunda 9 familya, 11 cinse ait toplam 25 makroalg türü belirlenmiştir. En yüksek protein içeriği,İğneada istasyonunda yaz mevsiminde Callithamnion corymbosum türünde % 47,09, en düşük ise Yalıköy istasyonunda kış mevsiminde Corallina officinalis türünde % 0,10 olarak belirlenmiştir. En yüksek karbonhidrat miktarı Kilyos istasyonunda yaz mevsiminde Ceramium rubrum türünde % 87,02 olarak elde edilirken, en düşük Karaburun istasyonunda sonbahar mevsiminde Cystoseira barbata türünde % 2,60 olarak elde edilmiştir. En yüksek yağ oranı protein içeriğinde olduğu gibi İğneada istasyonunda yaz mevsiminde Callithamnion corymbosum türünde bulunurken(% 22,04), en düşük yağ içeriği Yalıköy istasyonunda ilkbahar mevsiminde Ulva compressatüründe (% 0,75) elde edilmiştir. Çalışma süresince deniz suyunun sıcaklık değerlerinin6,71-25,02°C, tuzluluk değerlerinin‰ 11,95-16,54, çözünmüş oksijen değerlerinin 6,95-14,61 mg/L ve pH değerlerinin ise 4,67-7,28 arasında değiştiği kaydedilmiştir.
In this study, the ecological features and the total protein, carbohydrate and lipid amounts of the dominant macroalgae species of the western Black Sea coast have been investigated. Seasonal samplings have been carried out in five coastal stations (İğneada, Kıyıköy, Yalıköy, Karaburun, Kilyos) between November 2012 and August 2013. After the examination of the collected samples, 25 macroalgae species belonging to 9 families and 11 genera have been determined. The highest protein content has been determined in the summer season sampling of Callithamnion corymbosum with a percentage of 47.09 % (İğneada), while the lowest has been determined in the winter season sampling of Corallina officinalis with a percentage of 0.10 % (Yalıköy). The highest proportion in carbohydrate content was observed in Ceramium rubrum(87.02 %), collected in summer at Kilyos, while the lowest has been found in Cystoseira barbata (2.60 %) which was sampled in the autumn season at Karaburun. The highest lipid ratio has been found in summer in Callithamnion corymbosum (22.04 %, İğneada), and the lowest ratio has been found in spring in Ulva compressa (0.75 %, Yalıköy). The sea temperature values varied between 6.71 °C – 25.02 °C, the salinity varied among 11.95 – 16.54 %₀, the dissolved oxygen varied between 6.95 – 14.61 mg/L and the pH values varied between 4.67 – 7.28 during the study.