Tez No İndirme Tez Künye Durumu
197973
Farklı civa oranlarının ergin Pimpla turionellae L'nin sentezlediği protein ve glikojen miktarına etkileri / Effects of different mercury concentration on protein and glycogen synthesis in adult Pimpla turionellae L.
Yazar:KADİR KOCALAR
Danışman: Y.DOÇ.DR. PINAR ÖZALP
Yer Bilgisi: Çukurova Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
47 s.
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİFARKLI CİVA ORANLARININ ERGİN Pimpla turionellae L.'NİNSENTEZLEDİĞİ PROTEİN VE GLİKOJEN MİKTARINA ETKİLERİ.Kadir KOCALARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Yrd.Doç.Dr. Pınar ÖZALPYıl: 2005, Sayfa: 40Jüri : Yrd.Doç.Dr. Pınar ÖZALPProf.Dr. İskender EMREYrd.Doç.Dr. Fatma ÇevikBu çalışmada, civanın (Hg+2) farklı oranlarının (%0.05, %0.10, %0.50 ve%1.00) bir endoparazitoid hymenopter türü olan ergin P.turionellae L.'ninsentezledikleri protein ve glikojen miktarı üzerine etkileri, kimyasal yapısı bilinensentetik besinler kullanılarak aseptik koşullarda beslemek suretiyle incelenmiştir.Deneylerde, besine ilave edilen %0.05, %0.10 ve %0.50'lik civa dozları,kontrol grubuna göre; dişi böceklerin protein ve glikojen seviyelerinin önemliderecede azalmasına neden olmuştur. Bununla beraber, P. turionellae erginerkeklerinin yaşam süreleri boyunca sentezledikleri protein ve glikojen miktarlarındabütün konsantrasyonlarda azalmalar olmamıştır.Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, Civa, Protein ve Glikojen SenteziI
ABSTRACTMSc THESISEFFECTS OF DIFFERENT MERCURY CONCENTRATION ON PROTEINAND GLYCOGEN SYNTHESIS IN ADULT Pimpla turionellae L.Kadir KOCALARDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Yrd.Doç.Dr. Pınar ÖZALPYear: 2005, Pages: 40Jury :Asist.Prof.Dr. Pınar ÖZALPProf.Dr. İskender EMREAsist.Prof.Dr. Fatma ÇevikIn the present study, the effects of different mercury (Hg+2) concentrations(%0.05, %0.10, %0.50 ve %1.00) on the rate of synthesised protein and glycogenamount of adult endoparasioid hymenoptoreus Pimpla turionellae L. wereinvestigated by using chemically defined synthetic diets under aseptic conditions.In the experiments, %0.05, %0.10 and %0.50 mg percent doses of mercuryadded of foods were caused a significant degree decrease of the protein and glycogenlevels in the female insects with regared to the control group. However, thesynthesised protein and glycogen ratios by adult males of P.turionellae?s lifeperiodhave not became less in all consantrations.Key Words: Pimpla turionellae, Mercury, Protein and Glycogen SynthesisII