Tez No İndirme Tez Künye Durumu
809451
Arabuluculuğun zamanlaması: Suriye iç savaşı'nda karşılıklı zarar veren çıkmaz ve ötesi / The timing of mediation: Mutually hurting stalemate and beyond in Syrian civil war
Yazar:OĞUZHAN AKSOY
Danışman: DOÇ. DR. SAMİ KİRAZ
Yer Bilgisi: Hitit Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Ana Bilim Dalı
Konu:Siyasal Bilimler = Political Science ; Uluslararası İlişkiler = International Relations
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
131 s.
Bu çalışmanın amacı, Suriye İç Savaşı'nı, Olgunluk ve Karşılıklı Acı Veren Çıkmaz teorileri bağlamında ele almaktır. Söz konusu teoriler, literatürde uzun süren iç savaşları açıklamak için kullanılmaktadır. Bu tez, teorik nosyonları Suriye İç Savaşı ile test ederek bir vaka çalışması sunmaktadır. Çalışma ana hatlarıyla 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Olgunluk ve Karşılıklı Acı Veren Çıkmaz kavramlarının teorik çerçevesi çizilmiştir. İkinci bölümde, Suriye İç Savaşı tarihsel bağlamda incelenmiş ve güncel durum aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, barış adına yapılan girişimler ve görüşmeler incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise savaş, teoriler bağlamında ele alınmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Sonuç olarak çatışmanın, tarafları karşılıklı olarak acı veren bir çıkmaza sürükleyerek olgun bir ana ulaştığı görülmektedir. Çalışma, bu sonucu teorik nosyonlar ile ispatlamıştır. Literatürde Suriye İç Savaşı barış çalışmaları kapsamında ele alınsa da, söz konusu teoriler ile alakalı bir vaka çalışması bulunmamaktadır. Çalışma, literatürdeki bu açığı azaltmayı ummaktadır.
The aim of this study is to analyze the Syrian Civil War in the context of the Ripeness and Mutually Hurting Stalemate theories. These theories are used in the literature to explain protracted civil wars. This thesis presents a case study by testing the theoretical notions with the Syrian Civil War. The study mainly consists of 4 chapters. The first chapter outlines the theoretical framework of the concepts of Ripeness and Mutually Hurting Stalemate. In the second part, the Syrian Civil War is analyzed in a historical context and the current situation is presented. In the third chapter, attempts and negotiations for peace are analyzed. In the fourth chapter, the war is analyzed in the context of theories and solution proposals are presented. Consequently, it seems that conflict reaches a ripe moment, leading the parties to a mutually hurting stalemate. The study proved this conclusion with theoretical notions. Although the Syrian Civil War is discussed in the literature within the scope of peace studies, there is no case study related to the theories in question. This study hopes to reduce this gap in the literature.