Tez No İndirme Tez Künye Durumu
461707
Mısır tohumlarında ve bazı işlenmiş ürünlerinde genetik modifikasyonun taranması / Screening of genetic modification in corn seeds and some processed products
Yazar:SELİN ŞÜKRAN ACAR
Danışman: PROF. DR. GÜL ÖZ ; PROF. DR. ERCAN ARICAN
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Botanik Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Botanik = Botany
Dizin:DNA = DNA ; DNA analizi = DNA analysis ; Hibrit mısır = Hybride maize ; PCR = ; Polimeraz zincirleme reaksiyonu = Polymerase chain reaction ; Rekombinant DNA teknolojisi = Recombinant DNA technology
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
60 s.
Modern biyoteknolojideki gelişmelerle çok sayıda organizma ticari amaçlar için geliştirilerek dünya pazarlarına sunulmaktadır. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) olarak bilinen canlılar hayatımızın birçok alanında yerini almıştır. Geleneksel ve modern biyoteknolojik yöntemlerle birçok canlının yanı sıra mısır bitkisinin de hatırı sayılır oranlarda genetik modifikasyona uğratıldığı bilinmektedir. Özellikle yoğun gıdasal tüketim ve sanayi ham maddesi olarak kullanılan mısırdaki genetik modifikasyonun tesbitinin birçok açıdan önem arz ettiği açıktır. Bu tez çalışmasında; sıklıkla tüketilen mısır tohumları ve mısırdan üretilmiş ürünler toplanmış ve Gerçek Zamanlı PZR yöntemi kullanılarak transgen analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak toplanan 22 örnekten; 2'si mısır tohumu ve 7'si ticari ürün olmak üzere toplam 9 örnekte genetik modifikasyon tespit edilmiştir.
With the recent advancements in the field of modern biotechnology, a number of organisms are modified and delivered worldwide for commercial interests. Organisms known as Genetically Modified Organisms (GMOs), have taken their place in numerious facets of our daily lives. As with other organisms, the corn plant is known to be genetically modified with traditional and modern biotechnological ways. Used especially as foodstuff and an industrial raw material, it is apparent that the detection of genetic modification in corn is important due to a variety of reasons. In this thesis, corn seeds and corn based products which make up a non-negligible portion of transgenic products worldwide were analyzed with the use of Real-Time PCR method. As a result, of the 22 speciments that were collected, 9 were determined to be genetically modified, with 2 of those specimens being corn seeds and 7 being commercial products