Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
569924
|
|
Türkiye-Makedonya ilişkileri ve Makedonya Türklerinin durumu (1991-2018) / Turkey-Macedonia relations and the status of Turks in Macedonia (1991-2018)
Yazar:ÖNDER BİLGİN
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİT CEMİL URHAN
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History ; Uluslararası İlişkiler = International Relations
Dizin:Balkanlar = Balkans ; Dış Türkler = Turkish diaspora ; Makedonya = Macedonian ; Türk-Makedonya ilişkileri = Turkish-Macedonia relations ; Türkler = Turks ; Uluslararası ilişkiler = International relations ; Uluslararası politika = International policy
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
153 s.
|
|
Makedonya'da Türklerin (Hun Türkleri) varlığı, V. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Hunları daha sonra Avarlar, Bulgarlar, Kıpçaklar ve Peçenekler takip etmiştir. Makedonya, Osmanlı Devleti'nin 1371 yılında Çirmen Savaşı'nda Sırpları mağlup etmesinden sonra Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Osmanlı Devleti döneminde Makedonya'da Türk nüfusu artmış ve İslamiyet yayılmıştır. Ancak Makedonya, Balkan Savaşları'ndan sonra Osmanlı idaresinden çıkmıştır. Osmanlı hakimiyetinde barış içindeki yaşam tersine dönerek Türklerin aleyhine işlemeye başlamıştır. Yıllarca barış içerisinde yaşayan gayr-i müslim topluluklar artık Türkleri düşman olarak görmeye başlamışlardır. Türkler vatan bildikleri topraklardan göç etmeye başlamışlardır. Makedonya'da yaşayan Türklerin dramı ve göç Balkan Savaşları'ndan sonra son bulmamış I. Dünya Savaşı'nda, Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı (1918-1929) döneminde ve sonrasında kurulan Yugoslavya Krallığı (1929-1941) ile Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti (1945-1991) dönemlerinde de devam etmiştir. Bu süreçte Makedonya'da yaşayan Türk nüfusu azalmıştır.
Yugoslavya'nın dağılma sürecine girmesinden sonra Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından 8 Eylül 1991 tarihinde Makedonya bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya'nın bağımsızlık ilanından sonra Makedonya'daki Türkler için de yeni bir dönem başlamıştır. Türkler, daha önce ellerinden alınmış olan haklarının iade edilmesi için umutlanmışlardır. Siyasal ve sosyal alanda varlıklarını devam ettirebilmek için siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları kurmuşlardır.
Türkiye, tarihsel bağlarının olduğu Makedonya'nın bağımsızlığını desteklemiş ve yeni dönemde (1991-2018) BM, AB ve NATO üyelikleri konusunda Makedonya'nın yanında yer almıştır. Bu dönemde Makedonya'yı askeri, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda da destekleyen Türkiye, Makedonya Türklerinin sorunlarıyla yakından ilgilenmiştir.
|
|
The Turkish (The Hun Turks) presence in Macedonia goes back to the 5th century. Later on, the Avars, Bulgarians, Kipchaks, Pechenegs follow the Huns. Macedonia gets under Ottoman domination after the defeat of the Serbians in the Battle of Maritsa in 1371. The Turkish population in Macedonia grows and the Islam religion spreads in Ottoman period. However, Macedonia is liberated from Ottoman dominiation after the Balkan Wars. The peaceful life in Ottoman domination turned into a disadvantage to the Turkish. The non-Muslim communities living in peace with the Turkish, started to see them as their enemies. He Turkish started to migrate from their lands which are their homeland. The suffering and the migration of the Turks in Macedonia never ended after the Balkan wars and the 1st World War, during the provisional State of Slovenes, Croats and Serbs, later on Kingdom of Yugoslavia, not even during the Federal People's Republic of Yugoslavia. As a result, the Turkish population in Macedonia decreased.
Macedonia declared independence in the 8th September 1991 after Slovenia, Croatia during Yugoslavia's disintegration process. The new era for the Turkish started after the independence of Macedonia. The Turkish hoped the rights which are taken will be given back and established political parties and non-governmental organizations to keep their existence in the social, cultural and political arena.
Turkey supported Macedonia, which it has historical ties with, and stood by Macedonia for its membership of UN, EU and NATO in this new era (1991-2018). In this period Turkey dealt with the problems of the Turks in Macedonia very closely, but also supported Macedonia in social, cultural and economic areas. |