Tez No İndirme Tez Künye Durumu
368678 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
The Turkish Israeli relationship in the post cold war era / Soğuk savaş sonrasında Türkiye-İsrail ilişkileri
Yazar:AYDAN ALBOĞA
Danışman: DOÇ. DR. GÜN KUT
Yer Bilgisi: Boğaziçi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History ; Uluslararası İlişkiler = International Relations
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2002
186 s.
Dört ana bölümden oluşan bu çalışma Soğuk Savaş sonrasındaki ilk on yılda Türkiye- İsrail İlişkilerinin gelişimini ve bu gelişimi sağlayan temel değerlendirme ve beklentileri incelemeyi amaçlamaktadır. İlk bölümde İsrail Devleti'nin kuruluşundan Soğuk Savaş'ın bitimine kadar olan dönemde ikili ilişkilerin seyri anlatılmaktadır. Ayrıca Osmanlı Devletinde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Yahudi azınlığın toplumsal statüsü incelenerek iki toplum arasındaki tarihi bağlara dikkat çekilmiştir. 1990'lı yıllar boyunca Türkiye - İsrail ilişkilerinin çeşitli üst düzey gezi ve çok sayıda önemli anlaşma ile gelişimi ise üçüncü bölümde ele alınmıştır. Ayrıca bu yakınlaşmayı doğuran, güvenlik, siyaset, ekonomi ve iç siyaset alanlarına yönelik değerlendirme ve beklentiler de bu bölümde detaylı bir şekilde incelenmiştir. Suriye, İran ve Irak'a karşı caydırıcılık, Orta Asya'da ortak yatırımlar, Yahudi lobilerinin Türkiye'ye desteği, ikili ve üçlü ticaret imkanları ve su problemi konusunda işbirliği bu bölümde ele alınan iki ülke arasındaki işbirliği konulanımı bazılarıdır. Son bölümde, Ortadoğu'da yer alan devletlerle, Yunanistan, Rusya ve Ermenistan'm iki ülke arasındaki yakınlaşmaya yönelttiği eleştiriler temel inceleme noktası olmuştur. İki ülke arasında gelişen işbirliğine rağmen , bazı sınırlayıcı faktörler de vardır ve çalışma bu faktörlerin tartışılması ile sonuçlanmaktadır. Türkiye - İsrail ilişkilerinin gelişimi büyük ölçüde Türkiye'nin değişen bölgesel güvenlik değerlendirmelerinin sonucudur. 1990'lı yıllar boyunca askeri ve siyasi elit, Türkiye'nin Ortadoğu politikasının ülkenin topraksal bütünlüğünün, laik yapısının ve siyasi rejimin korunması ile doğrudan bağlantılı olarak değerlendirmiştir.
This study seeks to analyze the evolution of the Turkish- Israeli relations in the post Cold War era by discussing the considerations and motivations of both countries that are important in the formation of the relationship. It is basically made up of four parts. In the first part, the Turkish - Israeli relationship has been discussed from the formation of the State of Israel till the end of the Cold War. The historical ties between 1he two societies have also been underlined in this part by explaining 1he status of Jewish minority in the Ottoman Empire period and in 1he early years of Turkish Republic. The second part is devoted to Turkey's Middle East politics in the immediate post Cold War era. The Gulf War and its effects on Turkey's security like the regionalization of Turkey's Kurdish, the Middle East peace process and Turkey's relations with the Middle Eastern neighbours have been elaborated extensively to understand the implications of the new regional environment on the Turkish- Israeli rapprochement. In the third part, the Turkish- Israeli relationship has been discussed during the 1990s with its evolution by bilateral top level visits, agreements and both countries considerations and expectations regarding the relationship. The security, politics, economy and domestic politics oriented considerations of both countries are essentially examined. The areas of cooperation like deterrence against Syria, Iran and Iraq, establishing joint ventures in Central Asia and the Jewish lobbies' support for Turkey, bilateral trade and trilateral trade opportunities, collaboration on the water problem are some of the topics that have been analyzed in this part. In the last part, the reactions of Middle Eastern countries and some other countries- Greece, Armenia, Russia- against the Turkish- Israeli alignment has been discussed. Despite enhanced cooperation between the two countries, there are also some limitations of the relationship and this study concludes with the examination of these limitations. After the evaluation of all these topics, it can be said that the close relations with Israel was mainly the result of the redefinition of Turkish regional security concerns since the political and military elite in Turkey began to evaluate its Middle Estern politics as directly tied to Turkish regime maintenance, secularism and most importantly territorial integrity.