Tez No İndirme Tez Künye Durumu
57041 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Anti-mitojenik etki gösteren kimyasalların sitokimyasal yöntemlerle incelenmesi / Investigation of antimitotik chemicals by cytochemical methods
Yazar:ÖZLEM SECERLİ
Danışman: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU
Yer Bilgisi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Antimitotik maddeler = Antimitotic substances ; Doku kültürü = Tissue culture ; Kolsemid = Colcemid ; Kolşisin = Colchicine ; Moleküler biyoloji = Molecular biology
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1996
62 s.
ÖZET Bazı kimyasalların hücreler üzerine antimitotik etki yaparak, hücre bölünmesini inhibe ettikleri bilinmektedir. Hatta bu maddeler kanser kemoterapisinde de yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Araştırmacılar, bu amaçla pek çok antimitotik maddelerin türevlerini de elde ederek, etkileri üzerinde çalışma yapmaktadırlar. Kolsemid de, antimitotik bir madde olan Kolşisin'in bir türevidir. Bu güne kadar yapılan çalışmalar incelendiğinde Kolsemid'in kısa zaman peryodlarında ve peryodik zaman sürelerinde denenmemiş olduğu görülmüştür. Ayrıca, Kolsemid tek bir hücre grubu üzerinde ve değişik süreler için kullanılmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada, Kolsemid, hücre kültüründe üretilen fıbroblastlar üzerinde, değişik sürelerdeki etkisini incelemek için kullanılmıştır. Kolsemid'in hücreler üzerine etkilerini araştırmak için yapılan bu çalışmada, deney için kullanılan fibroblast hücreleri, doku ve hücre kültürü yöntemiyle üretilerek kullanılmıştır. İlk olarak 9 günlük tavuk embriyosundan, 1. öncül fibroblast hücreleri elde edilmiş, daha sonra bu hücreler tripsinlenerek 1. pasaj 1. öncül fibroblast hücreleri izole edilmiştir. 1. pasaj 1. öncül fibroblast hücreleri, 0.2 u\g/ml ve 0.5 |xg/ml final konsantrasyonlarındaki Kolsemid ile farklı zaman süreleri için ( 30 dak., 1 saat, 2 saat, 4 saat ) muamele edilmiştir. Ayrıca, Kolsemid etkisinin geri dönüşümünün kontrol edilmesi amacıyla, 2. grup 1. pasaj 1. öncül fibroblast hücrelerinin ayrı bir kültürü yapılmış ve besiyeri değiştirilerek, Kolsemid içermeyen taze besiyerinde tekrar inkübe edilmişlerdir. Deneyde kullanılan tüm hücreler, boyanarak mikroskop altında incelenmiştir. Değişik- dozdaki Kolsemid'in hücreler üzerinde en etkili olduğu sürenin 30 dak. ve 2 saat olduğu saptanmıştır. Bu süreler için, Kolsemid ile muamele edilen hücrelerde genel olarak şekil bozukluğu, hücre uzantılarında artış ve dallanmalar tespit edilmiştir. 30. dak. sonunda hücrelerin küçük, yuvarlak şekil aldıkları saptanmış ve hücrelerin grup halinde oldukları belirlenmiştir. 2 saat muamele edildiklerinde ise, daha iri, yayvan, yassı poligonal şekilde oldukları saptanmıştır. Tüm hücrelerin her yönde dallanmış uzantılara sahip oldukları ve stoplazmalarında farklılaşmalar tespit edilmiştir. Hücrelerin besiyeri değiştirilerek, Kolsemid içermeyen taze besiyerinde tekrar inkübe edildiklerinde, normal şekillerine daha yakın bir şekil aldıkları saptanmıştır.
SUMMARY It is known that some chemicals inhibit cell division by their antimitotik effects and also these chemicals are widely used in canser chemotherapy. For this reason, many researches have been done on many antimitotik chemicals including their derivatives by many investigators. Colcemid is a derivative of antimitotik Colchicine. To our knowledge, Colcemid has been not tested for short periods of time and in short intervals. In addition, Colcemid has been not used only one cell type and for different period of time. For this reason, in this study, Colcemid was tested on cultured fibroblasts to investigate its effects for different periods of time. In this study, to investigate the effects of Colcemid on the cells, fibroblast cells were grown using tissue and cell culture methods. Having obtained primary fibroblast cells from nine days old chick embryos, first passage of primary fibroblast cells were isolated and Colcemid in 0.2 (Xg/ml and 0.5 U-g/ml of final consantrations were applied for different periods of time ( 30 min., 1 hours, 2 hours, 4 hours respectively ). A second group of passages of primary fibroblast cells were cultured separately which were subjected to the same doses of Colcemid for same periods. They were incubated in Colcemid-free fresh medium to see if Colcemid had a reversible effect. All cells used in our study were staind and examined under microscope. Most effective time of different doses of Colcemid was found to be 30 min. and 2 hours and cells of these groups had aberrant morphology and increased cellular processes like tails. Cells were round and speheric and were grouped together. On the other hand, cells incubated with Colcemid for 2 hours were larger and wide, polygonal in shape. All cells were seen to have branched processes and differences in their cytoplasmic organization. Cells which were reincubated with Colcemid-free fresh medium after Colcemid application were observed to have more appearance towards normal cells.