Tez No İndirme Tez Künye Durumu
326081
Hz. peygamber'in hanımlarından Ümmü Habibe'nin hayatı, kişiliği ve islam tarihi'ndeki yeri / The life, personality and position in islamic history of the prophet's wife Umm Habibah
Yazar:EMİNE PEKÖZ
Danışman: PROF. DR. ADNAN DEMİRCAN
Yer Bilgisi: Harran Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Konu:Biyografi = Biography ; Din = Religion
Dizin:Biyografi = Biography ; Ümmü Habibe = Ümmü Habibe ; İslam tarihi = Islamic history
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
90 s.
Hz. Peygamber'in eşi Ümmü Habibe, Kureyş'in önde gelen kabilelerinden Beni Ümeyye'ye mensuptur. Onun nübüvvetten on yedi yıl önce doğduğu söylenir. Annesi Safiyye bt. Ebû'l-Âs b. Ümeyye olup Osman b. Affan'ın halasıdır. Babası Ebû Süfyân b. Harb b. Ümeyye, Hz. Peygamber'e muhalif Mekkeli liderlerden biridir ve Mekke'nin fethine kadar Müslüman olmamıştır. Hatta o Mekkelilerin askerî lideri olarak Bedir ve Uhud Savaşı'nı komuta etmiştir.Ümmü Habîbe Hz. Peygamber ile evlenmeden önce Ubeydullah b. Cahş ile evlendi. Her ikisi de İslâm'ı ilk kabul edenler arasında yer aldılar ve birlikte Habeşistan'a hicret ettiler. Kızları Habîbe bt. Ubeydullah orada doğdu.Ümmü Habîbe'nin kocası Ubeydullah Habeşistan'da Hıristiyanlığa döndü ve Ümmü Habîbe'yi de aynı şeyi yapması için zorladı. Fakat Ümmü Habîbe kocasının baskılarına direndi ve İslâm dini üzere kaldı. Nihayet Ümmü Habîbe baskıları yüzünden kocasından boşandı. Bu nedenle Ümmü Habîbe Habeşistan'da dul kaldı ve kızı Habîbe ile birlikte yaşamını sürdürmeye devam etti. Kısa bir süre sonra ise Ubeydullah Hıristiyan olarak öldü.Hz. Peygamber Ümmü Habîbe'nin başına gelenlerden haberdar oldu ve ona evlenme teklif etmeye karar verdi. Bu amaçla Halid b. Sa'id ile birlikte Habeşistan meliki Necaşi'ye bir mektup gönderdi. Ümmü Habîbe bu teklifi memnuniyetle kabul etti ve düğün merasimi Necaşi'nin sarayında düzenlendi. Daha sonra Necaşi, Ümmü Habîbe'yi Şurahbil b. Hasene ile birlikte Medine'ye gönderdi.Ümmü Habîbe Medine'ye hicret ettikten sonra Hz. Peygamber'in evine yerleşti ve ölene kadar orada yaşadı. Ümmü Habîbe, Emevîler'in kurucusu Muâviye'nin kızkardeşi olmasına rağmen siyasî tartışmalarda bulunmadı. Onun vasıtasıyla nakledilen 65 hadis vardır. Ümmü Habîbe m. 664/h. 44 yılında vefat etti ve Medine'de defnedildi.
Umm Habîbah, the wife of the Prophet Muhammed (peace be upon him), was from the Quraish (Banu Umayya), which was one of the leading tribes of Mecca of the time. Umm Habîbah is said to have been born seventeen years before the Prophet's mission. Her mother was Safiyyah bt. Abi al-Âs b. Umayya, father's sister of `Uthman b. Affan. Her father Abu Sufyan b. Harb b. Umayya was one of the leaders of the Meccan opposition to the Prophet and he didn't conver to Islam until the conquest of Mecca. Abu Sufyan was the commander in the the battles of Badr and of Uhud between Muslims and polytheists.Umm Habîbah married Ubaydallah b. Jahsh before his marriage with the Prophet. They both were among the first people to embrace Islam and emigrated to Abyssinia together where their daughter, Habîbah bt. Ubaydallah was born.Since her husband Ubaydallah was Christian before Islam, he turned back to Christianity in Abyssinia. Although he forced her wife to convert to Christianity, she resisted his demands. Because of his pressures, Umm Habîbah left her husband. So Umm Habîbah became widow in Abyssinia and continued to live with her daughter Habîbah. Shortly afterwards Ubaydallah died as Christian.When the Prophet received the information of what had happened to Umm Habîbah, he decided to propose marriage to her. For this reason, he sent a letter with Khalid b. Sa`id to the King of Abyssinia. Umm Habîbah happily accepted the Prophet?s offer and the marriage ceremony was organized in the palace of Negus. Afterwards Negus sent Umm Habîbah to Medina with Shurahbil b. Hasana.After her hijrah to Madina, Umm Habîbah moved to the Prophet's house where she lived until her death. Umm Habîbah didn't get involved in the political issues in the turmoil period of Muawiyah who was her brother. There are sixty five hadith which are narrated by her. Umm Habîbah died in 665 A.D. (44 A.H.) and was buried in Madina.