Tez No İndirme Tez Künye Durumu
386159
Bakır sülfat uygulanan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum,1792)'nda bazı immun ve antioksidan parametrelere Spirulina'nın etkisinin araştırılması / Investigation on the effects of Spirulina on some immun and antioxidant system parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum,1792) exposed to copper sulfate
Yazar:HACI BAYRAM GÖKHAN
Danışman: PROF. DR. NAİM SAĞLAM ; PROF. DR. SEVAL YILMAZ
Yer Bilgisi: Fırat Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Konu:Su Ürünleri = Aquatic Products
Dizin:Bakır sülfat = Copper sulfate ; Gökkuşağı alabalığı = Rainbow trout ; Spirulina = Spirulina
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2015
183 s.
Tıbbi bitkiler veya bitki ekstraktlarının balık hastalıklarının kontrolü için kullanımı yeni bir akım olarak düşünülebilir, antibiyotik direnç problemlerinin üstesinden gelinebilir ve antibiyotiklerin kullanımındaki aynı sonuçlar elde edilebilir. Bu çalışmada gökkuşağı alabalığında antioksidan ve immun sistem üzerine spirulinanın etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada; ortalama 99,20 g ± 9,71 g (89-120 g) olan yaklaşık 1500 adet gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kullanıldı. Balıklara toksisite testleriyle belirlenen sublethal dozda (0,2 mg/ml) bakır sülfat 21 gün boyunca banyo şeklinde uygulandı. Bu balıklara hem oral yolla (200-400-800 mg/kg yem) hem de enjeksiyon yoluyla (200-400-800 mg/kg balık) saf halde spirulina verildi. Balıklardan kan ve doku örnekleri alınarak bazı immunolojik (kan glikozu, hemoglobin miktarı, nötrofillerin toplam oksidatif radikal üretimi (NBT) aktivitesi, seruloplazmin seviyesi, toplam plazma proteini ve toplam immunoglobulin düzeyleri) ve antioksidan parametrelere (Malondialdehit düzeyleri, Süperoksit Dismutaz, Katalaz ve Glutatyon S-Transferaz aktiviteleri) bakıldı. Yapılan çalışma sonucunda sublethal dozda bakır sülfata maruz bırakılarak stres oluşturularak spirulina uygulanan balıklarda immun sistemin bazı parametrelerinin önemli ölçüde değiştirdiği belirlendi. (p<0,05) Sadece bakır sülfat uygulanan grupta NBT, protein ve toplam immunoglobülin düzeylerinin düştüğü, fakat kontrol ve spirulinanın her üç dozunun uygulandığı balıklarda ise bu parametrelerin yükseldiği tespit edildi (p<0,05). Dokulardaki stres indikatörü olan MDA düzeyi spirulina uygulanan gruplarda önemli ölçüde düşük bulunurken (p<0,05), enzim aktivite sonuçları dikkate alındığında katalaz, süperoksit dismutaz ve glutatyon S- transferaz aktivitelerinin kontrol gruplarına göre önemli derecede arttığı belirlendi (p<0,05). Gökkuşağı alabalığında bakır sülfat ile oluşturulan stresi azaltma yönünde enjeksiyon ile uygulamada daha fazla görülmekle birlikte oral yolla da uygulanan spirulinanın immun ve antioksidan mekanizmada olumlu etkilerinin olması, bu maddenin balık yetiştiriciliğinde güvenli bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.
Using medicinal plants or plant extracts can be considered as a novel trend for control of fish diseases and hoping to achieve the same results as in the use of antibiotics and to overcome the problem of antibiotic resistance. The aim of this study is mainly focused to evaluate of effect of spirulina on antioxidant and immune system of rainbow trout. In this study; with average 99.20 g ± 9.71 g (89-120 g) weigth about 1500 rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were used. Sublethal dose (0.2 mg / ml) of copper sulfate determined by toxicity test was applied to the fish with bath for 21 days. Pure spirulina was practiced to the fish with both orally (200-400-800 mg/ kg feed) and by injection (200-400-800 mg/ kg fish). Some immunological (blood glucose, hemoglobin, nitroblue tetrazolium (NBT) activity, ceruloplasmin, total plasma protein, total immunoglobulin) and antioxidant system parameters (MDA, catalase, superoxide dismutase, glutathione S-transferase) were examined from blood and tissue samples. As a results of studies, stressed fish by exposure to sublethal dose of copper sulfate, some parameters of the immune system applied by spirulina were significanly changed (p<0,05). NBT, total protein and total immunoglobulin levels in only copper sulfate applied fish were decreased, but in control and 3 spirulina applied groups those parameters were increased (p<0,05). While stress indicator MDA in spirulina applied groups were found to be low (p<0,05), considering enzme activity; catalase, superoxide dismutasa and glutathion S- transferase activities were found to be higher compared to control groups (p<0,05). In terms of reducing stress formed by copper sulfate, although more prevalent in application with injection, positive effects of orally administrated spirulina on immune and antioxidant mechanism is shows that it can be used safely in fisheries.