Tez No İndirme Tez Künye Durumu
818163
Üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen malzemelerin yapıştırıcı ile birleştirmede mukavemete etkisinin deneysel incelenmesi / Materials manufactured using three-d printer experimental investigation of the effect of strength in joining with adhesive
Yazar:CELAL DEMİR
Danışman: DOÇ. DR. MERT ŞAFAK TUNALIOĞLU
Yer Bilgisi: Hitit Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Makine Mühendisliği = Mechanical Engineering
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
93 s.
Üç boyutlu yazıcı ile üretim tekniği son yıllarda oldukça sık olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde plastik malzemeler kolay ve ucuz bir şekilde üretilebilmektedir. Üç boyutlu yazıcıların en büyük dezavantajlarından bir tanesi üretim alanının dar olması ve üretilen parça boyutlarının küçük olmasıdır. Bunu önleyebilmek için çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Bu tekniklerin başında yapıştırıcı kullanılarak parça birleştirme gelmektedir. Bu çalışmada üç boyutlu yazıcılarda farklı malzemelerle üretilmiş parçaların farklı yapıştırıcılar kullanılarak birleştirilmesinin mukavemetleri deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda ABS, PLA ve PETG malzemelerden üretilen parçalar, Pattex ve Loctite yapıştırıcılarla farklı kesitlerde yapıştırılmıştır. Mukavemet testleri için çekme ve üç nokta eğme testleri uygulanmış, tam kesitli numuneler ile yapıştırılma işlemi yapılmış numunelerin mukavemetleri karşılaştırılmıştır. Yapılan testler sonucunda PLA, ABS VE PETG malzemelerinden PLA daha dayanıklı ve PETG daha sünektir. Loctite HY 4070® ile yapıştırılan numuneler, Pattex 2K® ile yapıştırılan numunelere göre daha mukavemetlidir. Geçmeli tip birleştirme şekli, yüzeysel tip birleştirme şekline göre çekme gerilmeleri daha yüksek ölçülmüştür. Üç nokta eğme testine maruz kalan numuneler, çekme testlerine göre daha dayanıklıdır.
The production technique with a three-dimensional printer has been used quite frequently in recent years. Thanks to this method, plastic materials can be produced easily and cheaply. One of the biggest disadvantages of 3D printers is that the production area is narrow, and the produced part sizes are small. Various techniques are used to prevent this. One of these techniques is joining parts using adhesive. In this study, the strengths of joining parts produced with different materials in three-dimensional printers using different adhesives were experimentally investigated. In experimental studies, parts made of ABS, PLA and PETG materials were bonded in different sections with Pattex and Loctite adhesives. Tensile and bending tests were applied for the strength tests, and the strengths of the full-section specimens and the bonded specimens were compared. As a result of the tests, PLA is more durable and PETG is more ductile than PLA, ABS and PETG materials. Samples bonded with Loctite HY 4070® are more durable than samples bonded with Pattex 2K®. The stresses of the plug-in type connection were higher than the surface tension-type connection. Specimens subjected to the three-point bending test are more durable than the tensile tests.