Tez No İndirme Tez Künye Durumu
56938 Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Çiğ sebzelerden ve sulama sularından listeria monocytogen es'in izolasyonu /
Yazar:NERMİN ÖZBAŞARAN
Danışman: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
Yer Bilgisi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:Listeria monocytogenes = Listeria monocytogenes ; Sebzeler = Vegetables ; Sulama suyu = Irrigation water
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1996
61 s.
IV ÖZET Bu araştırmada, Nisan 1994-Kasım 1994 tarihleri arasında Bilecik Karaköy, Pazaryeri, Söğüt; Eskişehir Alpu ve İnönü'deki tarlalardan alınan Lactuca sativa (marul), Beta vulgaris L. provar altissima (şeker pancarı), Cucurbita moschata (kabak), Brassica oleracea L. var. oleracea (lahana), Allium perrum (pırasa), Spinacia oleracea (ıspanak), Lycopersicum esculentum (domates), Capsicum annvum (biber) ve Petroselinum crispum (maydanoz) gibi sebze örneklerinde ve bunların sulandığı sulardaki Listeria kontaminasyonu saptanmaya çalışılmıştır. Sebze ve su örneklerinden Listeria türlerinin izolasyonu için, Modifiye Oxford Agar (MOX) ve Modifiye Listeria Agar (MMLA) kullanılarak Food and Drug Administration (FDA) metodu uygulanmıştır. MMLA üzerinde Listeria sp. izole edilemezken, sebzelerdeki 67, sulardaki 55 izolatın tümü MOX üzerinden elde edilmiştir. İzolasyonda 30 "C'de 48 saat süren zenginleştirme tekniği ile soğuk zenginleştirme tekniğine göre daha iyi sonuç alınmıştır. Sebzelerde 45 örnekten yapılan izolasyon işlemleri sonucunda 67 Listeria izolatı elde edilmiştir. Biyokimyasal testler ile 67 izolatın 24 tanesi Listeria monocytogenes, 23 tanesi Listeria denitrificans, 9 tanesi Listeria welshimeri ve 1 1 tanesi de Listeria innocua olarak belirlenmiştir. Sularda 15 örnekte yapılan izolasyon işlemleri sonucunda 55 Listeria izolatı elde edilmiştir. Bunlardan 24 tanesi Listeria monocytogenes, 15 tanesi Listeria denitrificans, 7 tanesi Listeria welshimeri ve 9 tanesi de Listeria innocua olarak belirlenmiştir. Listeria ile kontamine olmuş sebze örneklerinin % 43.6'ından, su örneklerinin % 4 1.8 'inden Listeria monocytogenes elde edilmiştir. En fazla marul ve lahanadan Listeria monocytogenes izolasyonu yapılırken maydanoz ve biberden izole edilememiştir.
SUMMARY In this study, different kind of vegetable samples such as Lactuca sativa (lettuce), Beta vulgaris L. provar altissima (beet), Cucurbita moschata (pumpkin), Brassica oleracea L. var. oleracea (cabbage), Allium perrum (leek), Spinacia oleracea (spinach), Lycopersicum esculentum (tomato), Capsicum annvum (papper) and Petroselinum crispum (parstley) and water samples were collected from agricultural areas of Bilecik Karaköy, Pazaryeri, Söğüt; Eskişehir Alpu and İnönü and between April and November İn 1994. Both vegetable and water samples were investigated to detect contamination of Listeria. FAD with MOX and MMLA was employed to isolate Listeria from the samples. Listeria sp. could not isolated on MMLA. However, both 67 vegetable and 55 water isolates were isolated using MOX. In this study, cold enrichment technique at 30° C for 48 hours were found more efficient than enrichment technique at 4 °C for 48 hours. Sixtyseven Listeria strains were isolated from 45 vegetable samples using biochemical test, 24 strains were identified as L. monocytogenes, 23 of them as L.denitrificans, 9 of the strains as L. welshineri and 1 1 strains as L. innocua. From water samples 55 Listeria strains isolated. Among those strains, 24 of them were L. monocytogenes, 15 strains were L. denitrificans, 7 strains were L. welshineri and 9 of the strains were L. innocua. As a result, L. monocytogenes were recorded from 43.6 % of vegetable and 41.8 % of water samples both contamineted by Listeria. While L. monocytogenes was isolated mostly on lettuce and cabbage, no isolation were observed on papper and persley.