Tez No İndirme Tez Künye Durumu
564954
Enhancing security in RFID / Radyo frekansı ile tanımlamada güvenliğin arttırılması
Yazar:ÖMER AYDIN
Danışman: DOÇ. DR. GÖKHAN DALKILIÇ
Yer Bilgisi: Dokuz Eylül Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı / Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2019
166 s.
Radyo frekansı ile tanımlama (RFID), radyo dalgaları vasıtasıyla kablo kullanmadan bir birey veya nesneye ait tanım verisini iletmeyi sağlayan sistemleri tanımlayan genel terime denir. Yapısal nedenlerden dolayı Radyo frekansı ile tanımlama etiketlerinde donanım ve hesaplama kısıtları mevcuttur. Bu kısıtlar güvenlik sistemlerinde ciddi bir risk oluşturmaktadır. Sistem kaynakları konusundaki kısıtlar ile bahsedilen sorunlar dikkate alındığında güncel güvenlik tehditlerine karşı koyabilecek sistemler inşa etmek önem kazanmıştır. Bu tez, RFID etiketleri ile özel bir pasif RFID etiketi olan kablosuz tanımlama ve algılama platformunun (WISP) temel özellikleri hakkında genel bilgiler içermektedir. Bu bilgiler ışığında RFID etiketi ve RFID okuyucu arasındaki iletişim güvenliğini sağlamak için gerekli en önemli konulardan biri olan düşük kaynak tüketen rastgele sayı üreteçleri geliştirilmiştir. Üretilen rastgele sayı üreteçlerinin rastsallığı ENT, Diehard, NIST ve TestU01 gibi test araçları ile sınanmıştır. Testlerde başarılı olan bu rastgele sayı üreteçleri ile doğrulama protokolü ve şifreleme işlemlerinde kullanılabilecek güvenli rastgele sayılar üretilmiştir. Tüm bunlara ek olarak düşük kaynak kullanımına sahip yeni bir grup doğrulama protokolü (GPAPXL+) geliştirilmiştir. GPAPXL+ bu tez kapsamında geliştirilen ve "xorshiftL+" şeklinde adlandırılan bir rastgele sayı üretecini kullanmaktadır. Önerilen grup kimlik doğrulama protokolünün güvenlik analizi teorik olarak ve ayrıca bir güvenlik test yazılımı ile test edilmiştir. Bu yeni protokolün analiz ve test sonuçlarına göre başarılı olduğu kanıtlanmış ve protokol, WISP RFID etiketi üzerinde uygulanmıştır.
Radio frequency identifying (RFID) is a general term defining systems for transmitting an object or an individual's identification data via radio waves without the use of cables. Radio frequency identifying tags have constraints on hardware and computation due to structural reasons. These constraints occur as a serious risk to the security systems. Considering such problems and system resource constraints, it is of utmost importance to build a structure that is resistant to current security threats. This thesis contains general information about the basic features of the RFID tags and wireless identification and sensing platform (WISP), which is a special passive RFID tag. According to this information, there were advised and proposed lightweight random number generators which is one of the most important issue for securing the communication between RFID tag and RFID reader. The randomness of the proposed random number generators has been tested by test suites such as ENT, Diehard, NIST and TestU01. With these random number generators which were successful in the tests, random numbers were generated which could be used in authentication protocol and encryption processes. In addition to all these, a new lightweight grouping proof authentication protocol (GPAPXL+) has been developed. GPAPXL+ uses a random number generator which was built in the scope of this thesis and named "xorshiftL+". The security analysis of the proposed grouping proof authentication protocol has been tested theoretically and also with a security testing software. This new protocol has been proven to be successful based on the analysis and test results and it was implemented on the WISP RFID tag.