Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
536038
|
|
İzmir körfezinde yaşayan midye (Mytilus galloprovincialis Lamark, 1819) türünde kirliliğin immün sistem hücrelerine etkileri / The effect of pollution on the immune system cells of mussel (Mytilus galloprovincialis Lamark, 1819) living in İzmir bay
Yazar:MELİKE MERVE AYHAN
Danışman: DOÇ. DR. SELMA KATALAY
Yer Bilgisi: Manisa Celal Bayar Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı / Hidrobiyoloji Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
85 s.
|
|
İzmir körfezi antropojenik kaynaklı pek çok toksik madde tarafından kirletilmektedir. Bunun sonucunda toksik eşik maruziyet seviyesi oluşmakta ve bölgede yaşayan türler bu toksik etkiden etkilenmektedir.
Bu çalışmada İzmir Körfezi'nde kirleticilere maruz kalan midyelerde (Mytilus galloprovincialis) biyolojik zararı açıklamak amacıyla İzmir Körfezi'nde seçilen (Göztepe, Konak Alsancak, Pasaport, Bostanlı, Karşıyaka ve Foça) istasyonlarından alınan midye örneklerinin hemolenflerinde total hemosit sayısı, diferansiyel hemosit sayımları ve mikronukleus testi biyobelirteçlerini kullanarak gerçekleştirdik.
Yapılan mikroskobik incelemeler sonucunda total hemosit saysı differansiyel hemosit sayısı, nüklear anomaliler ve mikronukleus frekasında istatististiksel açıdan önemli farklılıklar gözlenmiştir.
En yüksek toplam hemosit sayısı Bostanlı istasyonunda,en düşük Pasaport istasyonunda olduğu gözlemlenmiştir.
Differansiyel hemosit sayısı alt populasyonlarında da istasyonlara göre farklılıklar gözlenmiştir. Agranülosit hemosit sayısı en yüksek Foça istayonunda en düşük Bostanlı istasyonunda, bazofilik hemosit sayısı en yüksek Bostanlı istasyonunda en düşük Foça istasyonunda ve eozinofilik hemosit sayısı en yüksek Pasaport istasyonunda en düşük Foça istayonunda olduğu saptanmıştır.
MN, BN ve NB frekansları, en yüksek Bostanlı istasyonunda en düşük Foça istasyonunda olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte hücre nukleusları hücre merkezinde uzaklaşmış durumda ve hücrelerin sitoplazmik çıkıntılarının yok olduğu bunun sonucunda da hücrelerin yuvaklaştığı gözlemlenmiştir.
Sonuç olarak total hemosit sayısı, differansiyel hemosit sayısı ve MN testi biyomarkerlarının biyolojik gözlem ve inceleme çalışmalarında kullanılabilirliği belirlenmiştir.
|
|
İzmir Bay has been contaminated by different anthropogenic pollutants. As a result of this, the toxic threshold exposure level occurs, and the organisms in the bay got affected.
In this study, the effects of the pollutants were examined on the mussels that have been sampled from different locations in the İzmir Bay (Göztepe, Konak Alsancak, Pasaport, Bostanlı, Karşıyaka ve Foça). Toxicity was determined on haemolymphs by biomarkers such as total haemocyte number, differential haemocyte count and micronucleus test.
The microscopic examinations have shown the statistical differences at total haemocyte numbers, differential haemocyte numbers, nuclear anomalies and micronucleus frequencies.
The highest total haemocyte number was determined in Bostanlı location and the lowest in Pasaport location.
Also, there have been significant differences in subpopulation according to differential haemocyte numbers. The results indicate that Foça has the highest agranulocyte number while Bostanlı has the lowest agranulocyte number. As for the basophilic haemocyte number, this situation was reversed (highest number Bostanlı and lowest Foça), and Pasaport has the highest eosinophilic haemocyte number while Foça has the lowest.
The highest MN, BN and NB frequencies were found in Bostanlı location and the lowest in Foça. In the cell morphhas ology observations, the changes in the location of the cell nuclei and the disappearance of cytoplasmic extensions and as a result, separation of the cells were observed.
Consequently, the study has shown that biomarkers such as the total haemocyte number, differential haemocyte number and MN tests can be a useful tool for biomonitoring studies. |