Tez No İndirme Tez Künye Durumu
515780
Çeşitli kaynaklardan probiyotik mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Isolation and identification of probiotic yeasts from various sources
Yazar:BİRGÜL GÜRKAN
Danışman: DOÇ. DR. HÜSNİYE TANSEL YALÇIN
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Mikrobiyoloji = Microbiology
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
191 s.
Probiyotiklerin kullanımında, son yıllarda ciddi bir artış gözlenmiştir. Gıdaların besleyici özelliklerinin arttırılmasında ve bağırsak dengesinin düzenlenmesinde, tıpta ise çeşitli hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Probiyotiklerin hangi hastalıklarda ne şekilde kullanılabileceğine ilişkin çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda probiyotiklerin, karaciğer hastalıklarının, vajinal enfeksiyonların, gastrointestinal hastalıkların, alerjik hastalıkların ve kanserin önlenmesi ve tedavisinde, cerrahi işlem sonrasında oluşan komplikasyonların giderilmesinde ve ağız ve diş sağlığının sağlanması ve korunmasında kullanılabileceği saptanmıştır. Probiyotik olarak kullanılacak mikroorganizmalar ve kullanım alanlarına dair çalışmalar hızla devam etmektedir, bu çalışmaların artması ve sonuçlandırılmasıyla, birçok hastalığı önleyebilecek ya da tedavi edebilecek daha iyi özelliklere sahip probiyotik suşlar keşfedilecektir. Çalışmamızda 36 farklı kaynaktan 140 adet maya izole edilmiştir. Bu izolatların tamamının probiyotik ve teknolojik özellikleri araştırılmıştır. İzolatların gastrointestinal sistemde hayatta kalma becerileri, safra tuzuna dayanıklılıkları, çeşitli patojenlere karşı antagonistik etkileri, anbiyotiklere duyarlılıkları, asetik ve laktik aside dirençleri probiyotik özellik olarak taranırken; katalaz, β-glikosidaz, lipaz, üreaz, proteaz, amilaz enzim aktiviteleri ile farklı tuz oranlarında, farklı pH ve sıcaklık değerlerinde büyüme potansiyelleri de teknolojik özellik olarak taranmıştır. Tüm bu testler sonucunda en iyi sonuç veren 48 maya izolatının moleküler tanılanması 26S rDNA PCR ile yapılmıştır. Dizi analizi sonucunda, mevcut izolatlar Kluyveromyces sp. (1 izolat), Kluyveromyces lactis (1 izolat), Kluyveromyces marxianus (1 izolat), Candida intermedia (1 izolat), Candida glabrata (1 izolat), Candida quercitrusa (1 izolat), Candida tropicalis (1 izolat), Wickerhamomyces sp. (1 izolat), Pichia sp. (1 izolat), Clavispora lusitaniae (2 izolat), Candida parapsilosis (2 izolat), Pichia fermentans (2 izolat), Debaryomyces hansenii (2 izolat), Saccharomyces sp. (2 izolat), Candida zeylanoides (3 izolat), Yarrowia sp. (3 izolat), Saccharomyces cerevisiae (1 izolat), Pichia kudriavzevii (3 izolat), Yarrowia lypolitica (1 izolat), Wickerhamomyces anomalus (18 izolat) olarak tanılanmıştır.
There has been a significant increase in the use of probiotics in recent years. They are frequently used in modulating the nutritional properties of foods, regulation of bowel balance; moreover, they are used in the treatment and prevention of various diseases. Numerous studies aimed to reveal the effect of probiotics on different diseases. It has been determined that probiotics can be used in the prevention and treatment of liver diseases, vaginal infections, gastrointestinal diseases, allergic diseases and cancer. Additionally, probiotics has been used in the treatment of post-operative complications as well as in the maintenance and protection of oral and dental hygiene. Studies on microorganisms and their applications as probiotics are increasing rapidly. Such studies aim to discover more potent probiotic strains that can prevent or treat many diseases. In our study, 140 yeasts were isolated from 36 different sources. All of these isolates were subjected to various tests to investigate their probiotic and technological properties. The ability of isolates to survive in the gastrointestinal tract, resistance to bile salt, antagonistic effects against various pathogens, susceptibility to antibiotics, acetic and lactic acid resistance were among the tests proceeded to detect their probiotic properties. On the other hand, catalase, β- glycosidase, lipase, urease, protease, amylase enzyme activities, different salt ratios, different pH and temperature values were investigated to test their technological characteristics. 26S rDNA was amplified using PCR to identify the 48 yeast isolates which gave the best results in all of the probiotic and technological screening tests. The isolates were identified as follows: Kluyveromyces sp. (1 isolate), Kluyveromyces lactis (1 isolate), Kluyveromyces marxianus (1 isolate), Candida intermedia (1 isolate), Candida glabrata (1 isolate), Candida quercitrusa (1 isolate), Candida tropicalis (1 isolate), Wickerhamomyces sp. (1 isolate), Pichia sp. (1 isolate), Clavispora lusitaniae (2 isolates), Candida parapsilosis (2 isolates), Pichia fermentans (2 isolates), Debaryomyces hansenii (2 isolates), Saccharomyces sp. (2 isolates), Candida zeylanoides (3 isolates), Yarrowia sp. (3 isolates), Saccharomyces cerevisiae (1 isolate), Pichia kudriavzevii (3 isolates), Yarrowia lypolitica (1 isolate), Wickerhamomyces anomalus (18 isolates).