Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
515780
|
|
Çeşitli kaynaklardan probiyotik mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Isolation and identification of probiotic yeasts from various sources
Yazar:BİRGÜL GÜRKAN
Danışman: DOÇ. DR. HÜSNİYE TANSEL YALÇIN
Yer Bilgisi: Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Biyoloji Ana Bilim Dalı
Konu:Biyoloji = Biology ; Mikrobiyoloji = Microbiology
Dizin:
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
191 s.
|
|
Probiyotiklerin kullanımında, son yıllarda ciddi bir artış gözlenmiştir.
Gıdaların besleyici özelliklerinin arttırılmasında ve bağırsak dengesinin
düzenlenmesinde, tıpta ise çeşitli hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde
sıklıkla kullanılmaktadırlar. Probiyotiklerin hangi hastalıklarda ne şekilde
kullanılabileceğine ilişkin çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Yapılan
çalışmalar sonucunda probiyotiklerin, karaciğer hastalıklarının, vajinal
enfeksiyonların, gastrointestinal hastalıkların, alerjik hastalıkların ve kanserin
önlenmesi ve tedavisinde, cerrahi işlem sonrasında oluşan komplikasyonların
giderilmesinde ve ağız ve diş sağlığının sağlanması ve korunmasında
kullanılabileceği saptanmıştır. Probiyotik olarak kullanılacak mikroorganizmalar
ve kullanım alanlarına dair çalışmalar hızla devam etmektedir, bu çalışmaların
artması ve sonuçlandırılmasıyla, birçok hastalığı önleyebilecek ya da tedavi
edebilecek daha iyi özelliklere sahip probiyotik suşlar keşfedilecektir.
Çalışmamızda 36 farklı kaynaktan 140 adet maya izole edilmiştir. Bu
izolatların tamamının probiyotik ve teknolojik özellikleri araştırılmıştır.
İzolatların gastrointestinal sistemde hayatta kalma becerileri, safra tuzuna
dayanıklılıkları, çeşitli patojenlere karşı antagonistik etkileri, anbiyotiklere
duyarlılıkları, asetik ve laktik aside dirençleri probiyotik özellik olarak taranırken;
katalaz, β-glikosidaz, lipaz, üreaz, proteaz, amilaz enzim aktiviteleri ile farklı tuz
oranlarında, farklı pH ve sıcaklık değerlerinde büyüme potansiyelleri de
teknolojik özellik olarak taranmıştır.
Tüm bu testler sonucunda en iyi sonuç veren 48 maya izolatının moleküler
tanılanması 26S rDNA PCR ile yapılmıştır. Dizi analizi sonucunda, mevcut
izolatlar Kluyveromyces sp. (1 izolat), Kluyveromyces lactis (1 izolat),
Kluyveromyces marxianus (1 izolat), Candida intermedia (1 izolat), Candida
glabrata (1 izolat), Candida quercitrusa (1 izolat), Candida tropicalis (1 izolat),
Wickerhamomyces sp. (1 izolat), Pichia sp. (1 izolat), Clavispora lusitaniae (2
izolat), Candida parapsilosis (2 izolat), Pichia fermentans (2 izolat),
Debaryomyces hansenii (2 izolat), Saccharomyces sp. (2 izolat), Candida
zeylanoides (3 izolat), Yarrowia sp. (3 izolat), Saccharomyces cerevisiae (1
izolat), Pichia kudriavzevii (3 izolat), Yarrowia lypolitica (1 izolat),
Wickerhamomyces anomalus (18 izolat) olarak tanılanmıştır.
|
|
There has been a significant increase in the use of probiotics in recent years.
They are frequently used in modulating the nutritional properties of foods,
regulation of bowel balance; moreover, they are used in the treatment and
prevention of various diseases. Numerous studies aimed to reveal the effect of
probiotics on different diseases. It has been determined that probiotics can be used
in the prevention and treatment of liver diseases, vaginal infections,
gastrointestinal diseases, allergic diseases and cancer. Additionally, probiotics has
been used in the treatment of post-operative complications as well as in the
maintenance and protection of oral and dental hygiene. Studies on
microorganisms and their applications as probiotics are increasing rapidly. Such
studies aim to discover more potent probiotic strains that can prevent or treat
many diseases.
In our study, 140 yeasts were isolated from 36 different sources. All of these
isolates were subjected to various tests to investigate their probiotic and
technological properties. The ability of isolates to survive in the gastrointestinal
tract, resistance to bile salt, antagonistic effects against various pathogens,
susceptibility to antibiotics, acetic and lactic acid resistance were among the tests
proceeded to detect their probiotic properties. On the other hand, catalase, β-
glycosidase, lipase, urease, protease, amylase enzyme activities, different salt
ratios, different pH and temperature values were investigated to test their
technological characteristics.
26S rDNA was amplified using PCR to identify the 48 yeast isolates which
gave the best results in all of the probiotic and technological screening tests. The
isolates were identified as follows: Kluyveromyces sp. (1 isolate), Kluyveromyces
lactis (1 isolate), Kluyveromyces marxianus (1 isolate), Candida intermedia (1
isolate), Candida glabrata (1 isolate), Candida quercitrusa (1 isolate), Candida
tropicalis (1 isolate), Wickerhamomyces sp. (1 isolate), Pichia sp. (1 isolate),
Clavispora lusitaniae (2 isolates), Candida parapsilosis (2 isolates), Pichia
fermentans (2 isolates), Debaryomyces hansenii (2 isolates), Saccharomyces sp. (2
isolates), Candida zeylanoides (3 isolates), Yarrowia sp. (3 isolates),
Saccharomyces cerevisiae (1 isolate), Pichia kudriavzevii (3 isolates), Yarrowia
lypolitica (1 isolate), Wickerhamomyces anomalus (18 isolates). |