Tez No İndirme Tez Künye Durumu
208401
Seyyid Şerif Cürcani'nin tevil anlayışı: Yorumun metafizik, mantıki ve dilbilimsel temelleri / Sayyid Sharif Curcani's understanding of tawil:Metaphysic, logic and linguistic foundations of tawil
Yazar:ÖMER TÜRKER
Danışman: PROF. DR. SADRETTİN GÜMÜŞ
Yer Bilgisi: Marmara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İlahiyat Ana Bilim Dalı / Tefsir Bilim Dalı
Konu:Dilbilim = Linguistics ; Din = Religion ; Felsefe = Philosophy
Dizin:Din = Religion ; Yorumlama = Interpretation
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2006
257 s.
Seyyid Şerif Cürcani'nin çoğu şerh ve haşiye formundaki eserlerinden ve onun şerh vehaşiye yazdığı temel metinlerden hareketle hazırladığımız bu tez, Seyyid Şerif'in şahsındamüteahhirin dönemi düşüncesinin temel çatısını ortaya koymayı ve Tefsir ilminin bu çatıiçinde durduğu yeri belirlemeyi hedeflemektedir. Başka bir deyişle bu tez, tefsir etkinliğinindilbilimden metafiziğe uzanan dayanaklarını ortaya koymayı ve bunların tefsire nasılyansıdığını soruşturmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle Seyyid Şerif Cürcani'nin varlıkseviyelerinin ilki olan dış varlık hakkındaki görüşleri; varlık seviyelerinin ikincisi olan zihnivarlık hakkındaki görüşleri; varlık seviyelerinin üçüncüsü olan dilsel varlık alanı hakkındagörüşleri ortaya konulmuş; bu görüşlerle Kuran tefsiri arasındaki ilişki tesis edilmiştir.Ayetler ile bu ilkeler arasında çift yönlü ilişki bulunduğu ve ayetlerin bir yönden bu ilkelerinoluşumuna etki ettiği başka bir yönden de bu ilkelerden hareketle açıklandığına işaretedilmiştir. Böylece Tefsir ilminin mahiyeti soruşturulmuş ve bu ilimde ortaya konan verilerinteorik zeminine işaret edilmiştir.
This theses is aiming to manifest basic theoretical frame of mutaahhirin term, and theplace of tafsir in this frame in the personality of Sayyid Sharif. In other words this theses isaiming to manifest bases of tafsir activity from linguistics to metaphysics, and to investigatethe reflexions of these prenciples on the tafsir. Hence it is exhibited thoughts of Sayyid Sharifel-Jurjani about the al-vucud al-khariji, al-vucud al-zihni and al-vucud al-lisani, andestablished the relationship between Ilm al-Tafsir and these opinions. In this way it isinvestigated the essence of tafsir, and presented the theoretical ground of datas in this science.