Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
544441
|
|
A new buffer management solution to improve the performance of mac layer in wireless sensor networks / Kablosuz algılayıcı ağlarda oek katmanının performansını iyileştirmek için yeni bir arabellek yönetim çözümü
Yazar:DERVİŞ AYGÖR
Danışman: PROF. DR. FATİH VEHBİ ÇELEBİ
Yer Bilgisi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
|
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2019
113 s.
|
|
Kablosuz Algılayıcı Ağ (KAA) bir ortamdaki fiziksel değişiklikleri tespit eden ve anlamlı bilgileri merkezi bir noktaya daha ileri inceleme için ileten otonom bir ağdır. KAA'lar kaynak-kısıtlı dağıtık sistemlerin önemli bir tipidir. Algılayıcı düğümler üzerinde enerji, bellek, hesaplama kapasitesi, depolama, iletişim menzili vb. birçok kısıt bulunmaktadır. Tüm bu kısıtlamalar verimliliği ve etkinliği KAA'lar için çok önemli ve oldukça gerekli nitelikler yapmaktadır.
Bu çalışmada, algılayıcı düğümler üzerinde farklı iletişim katmanlarında kullanılabilen tampon yönetim mekanizmaları matematiksel analizler ve bilgisayar benzetimleri kullanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda, geleneksel tampon yönetim çözümlerinin KAA'lar için uygun olup olmadığını göstermek amacıyla yeni bir matematiksel model tanıtılmış ve çeşitli bilgisayar benzetimleri gerçekleştirilmiştir. Benzetimlerden elde edilen sonuçlar birbiriyle ve önerilen yeni matematiksel modelimiz ile karşılaştırılmıştır. KAA'lar için tampon yönetim çözümlerinin incelenmesi vasıtasıyla belleğin kullanımı ve bunun başarımı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Geleneksel tampon yönetim çözümlerinin KAA'lar için uygun olmadığı ve KAA'ya özgü gereklilikleri karşılamadığı bulunmuştur. Bu tampon yönetim yaklaşımlarında tampon kullanımı ya optimum seviyenin altında kalmakta ya da paketler arası önceliklendirme sağlanamamaktadır. KAA'larda tampon yönetimi için yeni bir yaklaşımın gerekli olduğu açıktır. Burada, Ortam Erişim Kontrol (OEK) planlarının özellikle KAA'lar için olanların genel anlamda performansını iyileştiren farklı yeni bir tampon yönetim çözümü önermekteyiz. Önerilen çözümümüzün başarısı tartışılmış ve yaygın diğer tampon yönetim çözümleri ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonuçları farklı grafikler şeklinde bu çalışmada sunulmuştur.
|
|
Wireless Sensor Network (WSN) is an autonomous network that detects physical changes in an environment and reports the relevant information to a central point for further investigation. WSNs are an important type of resource-constrained distributed systems. There are many limitations on the sensor nodes such as: energy, memory, computation capability, storage, transmission range and etc. All these limitations make efficiency and effectiveness very important and highly demanded features for WSNs.
In this study, buffer management mechanisms that can be utilized on sensor nodes at different communication layers were examined using mathematical analyses and simulations. In this context, a new mathematical model was introduced and various number of simulations were performed in order to show whether conventional buffer management solutions are appropriate for WSNs. The results obtained from simulations were compared with each other and the proposed our new mathematical model. Through the investigations of buffer management solutions for WSNs the usage of memory and its optimality was tried to be come out.
It was found that conventional buffer management solutions are not appropriate for WSNs and they don't satisfy WSN specific needs. The utilization of buffer either would be sub-optimal or the prioritization between packets could not be supported in these buffer management approaches. There is a clear need a new approach for buffer management in WSNs. In here, we propose a novel buffer management solution that improves the general performance of Medium Access Control (MAC) layer plans, in particular those crafted for WSNs. The success of our proposed solution were discussed and it was compared with other well-known buffer management solutions. The comparison results in different plots are presented in this study. |