Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
417747
|
|
Toplumsal hareketler ve sosyal medya kullanımı çerçevesinde
"Taksim Gezi Parkı Eylemi" / Within the framework of social movements and use of social media
"Taksim Gezi Park Protests"
Yazar:ASLI ADVAN
Danışman: DOÇ. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Konu:Halkla İlişkiler = Public Relations ; Siyasal Bilimler = Political Science ; İletişim Bilimleri = Communication Sciences
Dizin:Gezi Parkı = Gezi Park ; Medya = Media ; Medya ilişkileri = Media relations ; Sivil itaatsizlik = Civil disobedience ; Sosyal hareketler = Social movements ; Sosyal medya = Social media
|
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2015
352 s.
|
|
Toplumsal hareketler, toplumda var olan gerçeklikleri anlayabilmek adına büyük önem taşımaktadır. Zaman içerisinde yaşanan değişim süreciyle birlikte toplumsal hareketlerin ortaya çıkış nedenlerinde, örgütlenme ve eylem tarzlarında birtakım değişiklikler meydana gelmiştir. İnternet ve sosyal medyanın hayatımızda büyük bir yer edinmesiyle birlikte özellikle de daha çok kişiye daha kısa sürede ulaşabilmek adına son yıllarda toplumsal hareketlerin muhalefet için sosyal medyayı kullandığı ve Habermas'ın "kamusal alan" kavramı bağlamında günümüzde toplumsal hareketler için sosyal medyanın, yeni bir kamusal alan oluşturduğu görülmektedir.
Bu çalışmada da sosyal medyanın, toplumsal hareketlerin ortaya çıkışı ve yayılması üzerindeki etkisini ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, sosyal medyanın etkisiyle sadece yerel değil evrensel olarak gerçekleştirilen Taksim Gezi Parkı Eylemleri'nde, diğer örgütlerin de katılımıyla birlikte ana muhatap inisiyatif haline gelen Taksim Dayanışması bileşenlerinden 484 kişi ile yüz yüze, 13 kişiyle de e-posta aracılığıyla olmak üzere toplam 497 kişiyle anket gerçekleştirilmiştir.
Çalışmanın birinci bölümünde, toplumsal hareketlerin doğuşu ve gelişimi kuramsal açıdan incelenmiş, ikinci bölümde yaşanan toplumsal değişim ve küreselleşme ile birlikte yeni toplumsal hareketlere geçiş süreci, üçüncü bölümde internet ve sosyal medyanın gelişimiyle birlikte kamusal alan ve aktivizmdeki değişiklikler, dördüncü bölümde de Taksim Gezi Parkı Eylemleri ile Taksim Dayanışması bileşenlerine uygulanan anket sonuçları değerlendirilmiştir.
Çalışmanın sonuç bölümünde, sosyal medyanın, toplumsal hareketlerde dil, din, ırk, siyasi görüş gibi farklılıkları ve mesafeleri ortadan kaldırarak eylemlerin ortaya çıkışı ve yayılması sürecini hızlandırdığı ve toplumsal hareketler için yeni bir kamusal alan oluşturduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Sosyal Medya, Sivil İtaatsizlik, Taksim Gezi Parkı Eylemleri, Taksim Dayanışması
|
|
Social movements have great importance in understanding the social realities. Several changes occurred in the reasons for emergence, mode of organization and protest of social movements with the process of change within time. With internet and social media taking a significant place in our lives, it is observed that social movements use social media for opposing in recent years, especially for the sake of reaching more people in less time and today social media establishes a new "public sphere" for social movements within the context of Habermas' public sphere concept.
This study aims to exhibit the effects of social media in the emergence and expansion of social movements. For this purpose, a survey was conducted with 484 people face to face and 13 people by e-mail, making a total of 497 people who are from Taksim Solidarity Platform, the leading initiative with the participation of other organizations in Taksim Gezi Park Protests, which were not only local but global protests with the effect of social media.
The emergence and development of social movements were examined theoretically in the first section of the study and in the second section transition to new social movements through social changes and globalization, in the third section changes in public sphere and activism with the development of internet and social media were discussed, in the fourth section of the study Taksim Gezi Park Protests and the results of the survey applied on people from Taksim Solidarity Platform were evaluated.
The conclusion section of the study revealed that social media expediates emergence and expansion process of protests by eliminating distances and differences such as language, religion, race, political views in social movements and establishes a new public sphere for political movements.
Key Words: Social Movements, Social Media, Civil Disobediance, Taksim Gezi Park Protests, Taksim Solidarity Platform |