Tez No İndirme Tez Künye Durumu
766101
A new logic-based approach for the specification and discovery of semantic web services /
Yazar:OMİD SHARİFİ
Danışman:
Yer Bilgisi: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University / Yurtdışı Enstitü / Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Konu:Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol = Computer Engineering and Computer Science and Control
Dizin:
Onaylandı
Doktora
İngilizce
2014
104 s.
Ag hizmetlerini ve hedefler s¸eklinde belirtilmis¸ kullanıcı gereksinimlerini es¸les¸tirmek, ˘ semantik ag hizmetleri kes¸finde yapılması kolay olmayan bir s¸eydir. Es¸les¸tirmede ˘ en c¸ok kullanılan, ancak tatminkar olmayan yaklas¸ım, kume tabanlı olandır. Bu ¨ yaklas¸ımda, hem kullanıcı, hem de ag hizmeti istedikleri ve ihtiyac¸ duydukları nes- ˘ neleri deklare ederler. Boylece, es¸les¸tirme basit nesne k ¨ umeleri kars¸ılas¸tırmasına ¨ don¨ us¸¨ ur. Bu yaklas¸ım, kullanıcının ihtiyacı olan is¸levsellik, veya hizmetin sundu ¨ gu˘ is¸levsellik hakkında hic¸ bir s¸ey soylememesinden dolayı yetersizdir. Bu tezde, k ¨ ume ¨ tabanlı es¸les¸tirmeye alternatif olarak, FLORA-2 mantık sisteminde gerc¸ekles¸tirildigi˘ s¸ekliyle F-Logic dilini kullanarak, hizmet yeteneklerini ve kullanıcı isteklerini mantık ifadeleri s¸eklinde belirtip, es¸les¸tirmenin mantıksal c¸ıkarım ac¸ısından ne anlama geldigini ac¸ıkc¸a tanımlayıp, FLORA-2 sistemini kullanan mantık tabanlı bir kes¸if ajanı ve ˘ es¸les¸tirme makinesi gerc¸ekles¸tiriyoruz. Ag hizmetleri, hedefler ve ontolojiler gibi se- ˘ mantik ag elemanlarını belirtebilmek ic¸in, FLOG4SWS adını verdi ˘ gimiz bir FLORA- ˘ 2 alt dili tanımlıyoruz. Sonuc¸ olarak ortaya c¸ıkan gerc¸ekles¸tirilmesi tamamlanmıs¸, tamamen mantıksal c¸ıkarıma dayalı, F-Logic ile olan yakın ilis¸kilerinden dolayı Web Service Modeling Ontology (WSMO) ve Web Service Modeling Language (WSML) diline dogrudan uyarlanabilen bir es¸les¸tirme makinesi ve kes¸if ajanıdırTezde ayrıca, yeni dil (FLOG4SWS) ve mantıksal c¸ıkarım tabanlı kes¸if ajanının gerc¸ekles¸tirmesine gec¸meden once, bize daha iyi bir alternatifin yolunu gostermesi ¨ ac¸ısından, WSML'in kuvvetli ve zayıf yonlerini aras¸tırdık. F-Logic kuramı aras¸tırmalarımız ¨ esnasında, F-Logic molekullerinin birles¸tirme algoritmasında bir hata kes¸fettik ve bu ¨ algoritmanın duzeltilmis¸ s¸eklini de sunuyoruz.
Matching Web services and client requirements in the form of goals is a significant challenge in the discovery of Semantic Web services. The most common but unsatisfactory approach to matching is set-based, where both the client and Web service declare what objects they require, and what objects they can provide. Matching then becomes the simple task of comparing sets of objects. This approach is inadequate because it says nothing about the functionality required by the client, or the functionality provided by the Web service. As a viable alternative to the set-based approach, in this thesis we use the F-Logic language as implemented in the FLORA-2 logic system to specify Web service capabilities and client requirements in the form of logic statements, clearly define what a match means in terms of logical inference, and implement a logic based discovery agent and matching engine using the FLORA-2 system. In order to be able to specify Semantic Web elements such as Web services, goals, ontologies, we define a sub-language of FLORA-2, which we call FLOG4SWS. The result is a practical, fully implemented matching engine and discovery agent based purely on logical inference for Web service discovery, with direct applicability to Web Service Modeling Ontology (WSMO) and Web Service Modeling Language (WSML), since F-Logic is intimately related to both. Before going to the implementation of new language (FLOG4SWS) and logical inference based discovery agent we investigate the strong as well as weak aspects of WSML in order to guide us in the search for a better alternative. In our studies into the theory of F-Logic, we discovered a mistake in the unification algorithm for F-Logic molecules, and we present a corrected version of the algorithm in this thesis as well.