Bu çalışma, Yunanistan tarihi alanında temel çalışmalardan birisi olarak kabul edilen ve Yunanca kaleme alınmış ansiklopediden yararlanılarak Türkiye merkezli bir bakış açısı ile meydana getirilmiştir. Kaynak olarak kullanılan ve Yunan tarih yazımında en önemli çalışmalardan biri olan İstoria Tou Ellinikou Ethnous adlı ansiklopedide anlatılan ve yaklaşık 400 yıl süren Yunanistan'daki Osmanlı hâkimiyeti (Tourkokratia, 1453-1669) dönemi bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Bu tezde, İslamlaştırma, devşirme, Ortodoksluğun Müslüman bir ülkede varlığını devam ettirmesi, Osmanlı'ya karşı muhalif eylemler ile Batı'ya giden Yunanların eğitim alanlarında yaptıkları değişim ve gelişimler gibi konular adı geçen çalışma doğrultusunda incelenerek değerlendirilmiştir.
Bu tez içerisinde 1453-1669 yılları arasındaki dönem için İstoria Tou Ellinikou Ethnous (Yunan Ulusu Tarihi) adlı ansiklopedide verilen bilgiler önce konulara göre tasnif edilmiş ve bu bilgiler Türkiye'deki tarih yazımı ile değerlendirilerek farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dört bölümden oluşan tezde her bir bölümde öncelikle ana ve alt başlıklar altında Yunan tarih yazımında (İstoria Tou Ellinikou Ethnous) konuların işleniş şekli ve yorumlanması yer almıştır. Sonuç bölümünde ise bu konuların Türk tarih yazımında nasıl işlendiği ve anlatıldığına değinilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Tourkokratia, Göçler, Fetihler, Yunanistan, Türk, Algı, İmaj, Nüfus
|
This study was created with a Turkey-centered point of view by making use of the encyclopedia written in Greek, which is accepted as one of the main studies in the field of Greek history. The subject of this study is the period of Ottoman domination in Greece (Tourkokratia, 1453-1669), which is used as a source and described in the encyclopedia Istoria Tou Ellinikou Ethnous which is one of the most important studies in Greek historiography. In this thesis, issues such as Islamization, devshirme, the continuation of Orthodoxy in a Muslim country, opposition actions against the Ottoman Empire, and the changes and developments in the educational fields of the Greeks who went to the West were examined and evaluated in line with the aforementioned study.
In this thesis, the information given in the encyclopedia Istoria Tou Ellinikou Ethnous (History of the Greek Nation) for the period between 1453 and 1669 was first classified according to the subjects and this information was evaluated with the historiography in Turkey and studied to reveal the differences. In the thesis, which consists of four chapters, in each chapter, firstly, under the main and sub-titles, the way in which the subjects were handled and interpreted in Greek historiography (Istoria Tou Ellinikou Ethnous). In the conclusion part, it is mentioned how these subjects are handled and explained in Turkish historiography.
Keywords: Tourkokratia, Migrations, Conquests, Greece, Population, Turks, Perception, Image |