Tez No İndirme Tez Künye Durumu
796528
Frontal sinüs boyutlarının ve hacminin yaşa ve cinsiyete göre değerlendirilmesi / Evaluation of frontal sinus dimensions and volume according to age and sex
Yazar:ZÜBEYDE KELEŞ
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT GÖLPINAR ; DOÇ. DR. ERDAL KOMUT
Yer Bilgisi: Hitit Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Konu:Adli Tıp = Forensic Medicine
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
56 s.
Kimliği bilinmeyen bireylerin cinsiyetinin belirlenmesi, adli antropolojide bir bireyin biyolojik profilinin oluşturulmasında önemlidir. Kafatası, cinsiyet tayini için güvenilir iskelet yapılarından biri olarak kabul edilir. Bu çalışmanın amacı bilgisayarlı tomografide (BT) frontal sinüs boyutları ve hacminin cinsiyet ve yaş ile ilişkisini incelemektir. Yaşları 20 ile 78 arasında değişen toplam 119 birey (59 erkek ve 60 kadın) yaşa ve cinsiyete göre 5 alt gruba ayrıldı. BT görüntülerinde frontal sinüsün ön-arka uzunluğu, genişliği ve yüksekliği ölçüldü. Frontal sinüs hacmi Cavalieri Prensibi kullanılarak hesaplandı. Frontal sinüs boyutları ve hacminin cinsiyet ve yaş arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edildi. Sol frontal sinüs boyutları ve hacmi ile sağ frontal sinüs ise ön-arka uzunluğu ve hacmi seksüel dimorfizm gösterdi (p<0.05). Sol frontal sinüs ölçümleri daha yüksek cinsiyet belirleme kesinliğine sahipti. Sol frontal sinüsün ön-arka uzunluğu %71,4 doğruluk oranı ile en yüksek cinsiyet belirleme kesinliğine sahipti ve bunu hacim (%69,7) ve genişlik (%65,5) parametreleri izledi. Tüm parametreler kadınların %76,7'sini ve erkeklerin %62,7'sini ayırt edebildi. Tüm parametreler birlikte kullanıldığında cinsiyet sınıflandırma doğruluk oranı %69,7'idi. Frontal sinüs hem morfometrik hem de hacimsel olarak seksüel dimorfizm sergiledi. BT görüntülerinde cinsiyetin belirlenmesinde frontal sinüsün ön-arka uzunluk, genişlik ve yükseklik ölçümlerine ek olarak, frontal sinüs hacim ölçümleri de kullanılabilir.
ABSTRACT Sex determination of unknown individuals is important in building an individual's biological profile in forensic anthropology. The skull is considered as one of the reliable skeletal structures for sex determination. The aim of this study is to examine the relationship between frontal sinus dimensions and volume with gender and age on computed tomography (CT) A total of 119 individuals (59 males and 60 females) with ages varying from 20 to 78 years were divided into 5 subgroups according to age and gender. The anteroposterior length, width, and height of the frontal sinus were measured on the CT images. Frontal sinus volume was estimated using Cavalieri Principle. The relationship between frontal sinus dimensions and volume with gender and age was statistically analyzed. The dimensions and volume of the left frontal sinus and the anterior-posterior length and volume of the right frontal sinus showed sexual dimorphism (p<0.05). Left frontal sinus measurements had higher sex determination precision. The anteroposterior length of the left frontal sinus had the highest sex determination precision with an accuracy rate of 71.4%, followed by volume (69.7%) and width (65.5%) parameters. All parameters were able to distinguish 76.7% of females and 62.7% of males. When all parameters were used together, the sex classification accuracy rate was 69.7%. The frontal sinus exhibited sexual dimorphism both morphometrically and volumetrically. In addition to the anteroposterior length, width, and height measurements of the frontal sinus on CT images, frontal sinus volume measurements could be used in the sex determination.