Tez No İndirme Tez Künye Durumu
617909
Yetişkin kadın bireylerde beslenme bilgi düzeyinin ve beslenme durumunun saptanması / Determination of nutrition knowledge and nutrition status in adult women
Yazar:ÖZGE DURALI
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF DURAN
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Konu:Beslenme ve Diyetetik = Nutrition and Dietetics ; Halk Sağlığı = Public Health
Dizin:Besin tercihleri = Food preferences ; Besin tercihleri = Food preferences ; Beslenme = Nutrition ; Beslenme = Nutrition ; Beslenme durumu = Nutritional status ; Beslenme durumu = Nutritional status ; Beslenme incelemeleri = Nutrition surveys ; Bilgi düzeyi = Level of knowledge ; Kadınlar = Women ; Yetişkinler = Adults
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
86 s.
Bu araştırma, Aile Sağlığı Merkezlerine kayıtlı Edirne il merkezinde yaşayan yetişkin ve gönüllü kadın bireylerde beslenme bilgi düzeyi ve beslenme durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Haziran-eylül 2019 tarihleri arasında veriler toplanmıştır. Anket olarak YETBİD (Yetişkin Bireylerde Beslenme Bilgi Düzeyi) ölçeği kullanılmıştır. Çalışma 20-49 yaş arası doğurganlık çağındaki toplam 380 kadın birey ile gerçekleştirilmiştir. Anket, katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Bireylerin beslenme bilgi skorları ve besin tercihi skorlarının genel ortalamaları kıyaslanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre bireylerin beslenme bilgi skoru ortalamaları 53,30±8,23, besin tercihi skoru genel ortalaması 37,95±7,042 puan, BKİ ortalamaları 23,79 ± 4,194'tür. Katılımcılar yaşlarına göre üç ayrı gruba ayrılmıştır. Gruplar arası beslenme bilgi skorları ortalamaları anlamlı farklılık göstermektedir (p=0,020). Bireyler eğitim durumlarına göre temel eğitim ve altı, lise, ön lisans ve üzeri şeklinde üç ayrı gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,000). Evli veya bekar/boşanmış olma durumuna göre beslenme bilgi düzeyleri kıyaslandığında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,019). Gelirin mutfak harcamalarına ayrılan yüzdesi ile beslenme bilgi skorları arasındaki ilişkiye bakıldığında gruplar arasında anlamlı farklılık görülmüştür (p=0,004). Hasta olanlar ile olmayanlar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=0,004). Daha önceden beslenme ile ilgili bilgi almış olma durumuna göre gruplar arasında farklılık görülmüştür (p=0,000). Beslenme bilgisinde anlamlı farklılık bulunan parametreler eğitim durumu, yaş, medeni durum, diyet yapma, vitamin-mineral takviyesi kullanma, mutfak harcamasına ayrılan gelir yüzdesi, hasta olma, daha önce beslenme ile ilgili eğitim alma durumudur. Anlamlı farklılık yaratmayanlar ise sigara ve alkol kullanımı, BKİ, öğün atlama, çalışma durumu, bilgi almak istemedir. Besin tercihinde ise anlamlı farklılık yaratan parametreler hasta olma ve daha önce beslenme ile ilgili eğitim almadır. YETBİD ölçeğinde yer alan sorulardan yağlar ile ilgili bölümde doğru cevap oranı daha düşük bulunmuştur. Vitaminler ile ilgili bazı sorularda da doğru cevap oranı düşüktür. Besin tercihi bölümünde ise genel olarak doğru cevabın tercih edilme oranı yüksektir. Anahtar Kelimeler: Beslenme Durumu, Beslenme Bilgi Düzeyi, Besin Tercihi, Kadın, Beslenme
This study was performed between June-September 2019, with the aim of determining the nutritional knowledge level and nutritional status of adult and volunteer women living in Edirne city center registered in Family Health Centers. YETBİD (Nutrition Knowledge Level in Adult Individuals) scale was used as a questionnaire. The study was conducted with 380 women aged 20-49 years. The questionnaire was applied to the participants by face to face interview method. Nutritional knowledge scores and nutrient preference scores of the individuals were compared. According to the results of the study, the average nutritional knowledge score of the individuals was 53,30±8,23, the general average of the nutrient preference score was 37,95±7,042 and the mean BMI was 23,79±4,194. The participants were divided into three groups according to their age. Mean nutritional knowledge scores of the groups were significantly different (p=0.020). Individuals were divided into three groups according to their educational background: "basic education and lower", "high school" and "associate degree and above". There was a statistically significant difference between the groups (p=0.000). Significant differences were found when nutritional information levels were compared according to being married or single/divorced (p=0.019). When the relationship between the percentage of income allocated to kitchen expenditures and nutritional knowledge scores was examined, a significant difference was observed between the groups. (p=0.004). A significant difference was found between the patients and those who were not. (p=0.004). There was a difference between the groups according to the situation of having previously received information about nutrition (p=0.000). The parameters with significant differences in nutritional knowledge are education level, age, marital status, being on a diet, percentage of income allocated to kitchen expenditure, being ill, and having education about nutrition before. No significant difference was found in parameters such as smoking and alcohol use status, BMI, skipping meals, working status and wanting to get information. The parameters that make a significant difference in nutrient preference are being ill and having education about nutrition before. In the YETBİD scale, the correct answer rate of the fat related section was lower than the others. Some questions about vitamins also have a low correct answer rate. In the nutrient preference section, the correction rate of answers were generally high. Keywords: Nutritional Status, Nutritional Knowledge Level, Nutrient Preference, Women, Nutrition