Tez No |
İndirme |
Tez Künye |
Durumu |
202466
|
|
Solid waste management and waste minimization application for beer industry / Katı atık yönetimi ve bira endüstrisinde atık azaltım uygulaması
Yazar:CEYDA KİDER
Danışman: YRD. DOÇ. DR. ENVER YASER KÜÇÜKGÜL
Yer Bilgisi: Dokuz Eylül Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
Konu:Çevre Mühendisliği = Environmental Engineering
Dizin:Atık yönetimi = Waste management ; Bira = Beer ; Katı atıklar = Solid wastes
|
Onaylandı
Yüksek Lisans
İngilizce
2006
154 s.
|
|
Günümüzde kaçınılmaz olan teknolojik gelimeler insanoluna daha iyi yaam artlarısalamıtır. Bu gelimeler sonucu oluan atıklarda da artı görülmütür. Endüstriyel atıkyönetimi, entegre yönetim sistemlerinin önemli bir parçası olarak önem kazanmayabalamıtır. Birçok firma için atık yönetimi stratejileri uygulamak, organizasyonun mevcut vepotansiyel etkilerini anlamak ve atıkları kontrol altında tutarak ekonomik tasarruf salamakanlamına gelmektedir. Bu çalımada, bir bira endüstrisinde oluan atıkların miktarları,nerelerden kaynakladıı belirlenmi, bu atıklar departman bazında incelemeye alınmıtır.Atıkların en çok hangi bölümlerden çıktıı ve bunun nedenleri üzerinde durulmutur. Verilerdorultusunda fabrika içinde bir katı atık yönetimi uygulanmaya çalıılmı, bu dorultuda atıkazaltımına gidilmitir. Atık azaltımında, üretim sonucu oluan atıı azaltmak yerine özelliklekaynaında atık azaltımına önem verilmitir. Oluan atık miktarları, atık azaltım teknikleri vegeri kazanım incelenmi, sonuçta geri kazanım ekonomisi maliyet analizi ortaya konmutur.
|
|
The technological developments, which are unavoidable in today?s world, have providedbetter life standards for human beings. However, the developments have brought the increasein the amount of the waste generated. Industrial waste management has gained importance asan essential part of a fully integrated management strategy. For many companies,implementing waste management systems is a tool for understanding the current and potentialimpacts of the organization and obtaining potential savings by keeping wastes under control.In this study, amount of wastes in a beer industry and the sources of these wastes are analysedand observed on department basis. It is mentioned that in which department wastes areformed mostly and the reasons of it. A solid waste management is tried to be applied and thanwastes are minimized in the same manner. For waste minimization, minimization on thesource is considered instead of minimization of wastes formed due to production. Operationsand amount of production of the solid wastes are investigated and minimization techniquesand recyclable amounts for these wastes are calculated to their costs analysis. |